Det var den 29 januari som nioåriga Makenzie Gongora började känna sig ordentligt sjuk när hon var på fritids efter skolan – hon hade ont i både huvudet och magen, och när fritidspersonalen tog hennes temperatur visade det sig att hon hade feber också.

Makenzies mamma tog henne till vårdcentralen där hon testades för både corona, halsfluss och influensa. Medan testerna för influensa och halsfluss var negativa, så testade nioåringen positivt för coronaviruset.

– Kenzie hade inga problem med luftvägarna. Det var inget stort som pågick. Alla hennes symptom var milda, säger Makenzies moster Victoria Southworth till Today.

Makenzies faster Erica Gongora menar att läkarna sa att nioåringen skulle klara sig bra hemma.

– Läkarna sa till min svägerska att hon kunde ta hem henne och göra det bekvämt för henne, hålla koll på hennes feber och om den sträckte sig över en viss gräns, eller om det var några andra stora problem, så skulle hon komma tillbaka till sjukhuset.

Makenzie kände sig trött – men vaknade aldrig mer

Symptomen kom och gick under helgen, men det var först på måndagskvällen den första februari som Makenzie klagade på att hon kände sig utmattad. Hon gick därför och la sig tidigt.

– Min svägerska kollade till henne på kvällen och upptäckte att hon inte andades längre och kunde inte hitta en puls, säger Gongora till Today.

Nu väntar familjen på fler besked om Makenzies död.

– Förhoppningsvis kan det ge oss svar på om det här berodde helt på covid eller blev värre av covid eller inte hade något att göra med covid alls, säger Southworth.

Gongora fyller i:

– Vi vill bara veta om det finns något annat som hade kunnat göras som hade kunnat rädda hennes liv.

Läs mer:
Leif GW Persson kritisk mot hur lång tid det tar att vaccinera sig mot corona

Charlotte Perrellis beslut för sonens hälsa med maken Anders Jensen

Tiobarnsmamman Ashley död i corona – efter att ha fött sitt tionde barn