Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Andreea föddes med två vaginor – vet inte om hon kan få barn

22 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAndrei David/TT.
Andreea var 14 år när hon fick veta att hon har uterus didelphys – en ytterst ovanlig diagnos som innebär att hon har två vaginor och två livmödrar.
Nu är hon 26 år och vill skaffa barn med maken, men vet inte om det är möjligt.
– Han var ganska chockad. Han sa att det är väldigt ovanligt men att det inte är något att oroa sig för vid min ålder, berättar Andreea om gynekologen som upptäckte syndromet.
Annons
Ofrivillig barnlöshet - vad är det?Brand logo
Ofrivillig barnlöshet - vad är det?

Det var när Andreea var 14 år som hon upptäckte sitt unika syndrom, när hon gjorde en rutinundersökning hos en gynekolog. Hon hade fått höra att det kunde vara obekvämt, men tvingades be gynekologen att sluta sin undersökning för att det gjorde så ont. Det var då han upptäckte det – Andreea är född med två vaginor och två livmödrar.

Det ovanliga syndromet kallas uterus didelphys, och förvånade gynekologen.

– Han var ganska chockad. Han sa att det är väldigt ovanligt men att det inte är något att oroa sig för vid min ålder, berättar Andreea.

Efter upptäckten gjordes en röntgen för att bekräfta att Andreea hade två livmödrar, vilket hon har. Båda livmödrarna fungerar, men Andreea har fått veta att den ena är mindre fertil än den andra. Syndromet syns inte vid första anblick, men ungefär två centimeter upp så finns det en skiljevägg mellan de två vaginorna.

Vill skaffa barn med maken – men vet inte om det går

I dag är brittiska Andreea, som inte vill uppge sitt efternamn när hon intervjuas av Daily Mail, 26 år, och vill börja bilda familj med sin make Oliver, 36. Det är först nu som hon har börjat fundera kring sin fertilitet – under tonåren var det inget som diskuterades av läkare, trots den ovanliga diagnosen.

– Jag har aldrig varit säker på om jag kan fullfölja en graviditet, så jag ville veta om vi kommer kunna skaffa barn. Jag har fortfarande så många frågor kring min diagnos. I teorin har jag ju två livmödrar så jag skulle kunna bli gravid medan jag är gravid, och bära två barn samtidigt, men jag vill veta om jag ens kan vara gravid med ett barn säkert, säger hon till Daily Mail.

Annons