Blodgrupp kan göra skillnad i om man blir sjuk av covid-19.

0:44

Efter reklamen: Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19

(0:44)

Ända sedan coronapandemin bröt ut ordentligt i mars förra året har forskare undersökt sjukdomen, och försökt slå fast varför vissa blir sjukare än andra, och vad det är som kan ligga bakom att en del är naturligt immuna, medan andra dör av viruset.

Nu visar flera studier att vilken blodgrupp man har kan spela roll i om man blir sjuk av covid-19 eller inte.

Johan Nordgren är docent i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, och han menar att det man har kunnat se är att det är färre med blodgrupp 0 som blir sjuka.

– Vad man har sett hittills är att blodgrupp 0 är underrepresenterad hos covidpatienter. Vi vet inte varför, men en hypotes är att de med blodgrupp 0 har mindre risk att bli sjuka om de utsätts för viruset från en person med blodgrupp A eller B, eftersom de redan har antikroppar mot dessa blodgrupper, säger han till forskning.se.

Annas man låg nedsövd i 75 dagar: Jag och barnen blev inringda för att ta farväl

Så kan blodgrupp göra skillnad för covid-19

Studier har också visat att personer med blodgrupp A är överrepresenterade bland de som har smittats av covid-19.

Bara för att man har blodgrupp 0 så betyder det inte att man inte kan bli sjuk, eller att man blir mildare sjuk om man väl smittas. Det är bara en statistiskt mindre risk att bli sjuk.

– Man kan fortfarande bli allvarligt sjuk med blodgrupp 0, även om risken verkar vara lite, lite mindre. Exempelvis är ålder en mycket större riskfaktor för covid än blodgrupp, säger Nordgren till sajten.

Vill du ta reda på vad du har för blodgrupp? Kolla här för att se hur du gör det lättast!

Greta Thunberg donerar en miljon kronor till coronavaccin

Utvald läsning

Femina