Mamma håller barn.

0:59

Efter reklamen: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Att vänta med att bli mamma och kanske satsa på karriären när man är ung i stället blir allt vanligare, framför allt i storstäderna. Kändisar som Mikaela Laurén, Carina Berg, Carolina Gynning och Titiyo har alla valt att skaffa barn när de blivit äldre, även om vissa av dem har barn även från tidigare också.

Att skaffa barn när man är äldre har faktiskt många bra fördelar.

Här är fem anledningar till att vänta ett tag innan man får barn!

1. Barnen får färre problem

En studie som har gjorts på 4741 familjer i Danmark och publicerats i The European journal of developmental psychology, pekar på att barn med äldre mammor har färre problem – både emotionellt, socialt och beteendemässigt. I studien undersökte man barnen vid sju, elva och femton års ålder i de olika familjerna, där vissa hade yngre mammor och andra hade äldre. Resultatet gäller framförallt när barnen är sju och elva år. I tonåren jämnas det ut mer mellan mammornas åldersgrupper.

2. Äldre mammor lever längre

En studie från 2016 i USA visar att mammor som fick sitt första barn efter 25 år hade en 11 procents större chans att bli över 90 år gamla. En annan studie visar att mammor som fick barn efter 33 hade 50 procents större chans att bli 95 år, än kvinnor som fick sitt sista barn innan de fyllt 30.

Mammans hemska sms till dottern: ”Glad din make dog”

3. Deras barn är både längre och smartare

En studie gjord i Sveroge från 2016, som publicerades i Population and development review, visar att barn med äldre föräldrar blir längre och smartare. Man gjorde enkäter med 1,5 miljoner män och kvinnor och kunde se att de med äldre mammor var i bättre form, hade bättre betyg i skolan och dessutom var snäppet längre än personer med unga mammor.

Det gick dock inte riktigt att se vad det beror på, och det är möjligt att mammorna som fick barn senare helt enkelt var mer hälsosamma och förde vidare de generna till sina barn. Det kan också ha att göra med att det ofta är kvinnor med bättre ekonomi som skaffar barn senare, något som påverkar. Men en fokusgrupp på 1,5 miljoner personer talar sitt tydliga språk.

40-åriga oskulden blev gravid – då kom läkarens oväntade besked

4. De har mer energi än man kan tro

Kvinnor som fått barn med hjälp av äggdonation efter 50, har samma energinivå som kvinnor som skaffar barn när de är i 30- och 40-årsåldern.

5. Det blir allt trendigare

Att få barn senare blir allt vanligare och trendigare. Medelåldern i USA för att bli mamma för första gången har stigit från 25 till 26 i hela landet, medan vissa stater ser en större skillnad. I Sverige är en fjärdedel av alla förlossningar nu av kvinnor som är över 35 år. I Danmark har antalet kvinnor som får sitt första barn efter 40 fyrdubblats.

Kvinnan hånades för sin kropp på stranden – nu slår hon tillbaka

Utvald läsning

Femina