Runt om i världen har munskydd blivit kutym som ett sätt att hindra spridningen av coronapandemin, men i Sverige har man hela tiden avvaktat från att rekommendera munskydd. I stället har man lyft vikten av att hålla avstånd till sina medmänniskor.

Men från den sjunde januari blir det ändring på det – åtminstone i kollektivtrafiken under rusningstid. Nu rekommenderar nämligen Folkhälsomyndigheten att alla födda 2004 eller tidigare som åker kollektivtrafik ska ha på sig munskydd. Det gäller 7-9 och 16-18 på vardagar i hela landet. Barn behöver alltså inte bry sig om de nya reglerna, utan det gäller tonåringar i gymnasieålder och vuxna.

– Vi tycker det är bra att de här riktlinjerna har kommit nu. Allt som kan förstärka kampen mot smittan är ju bara bra. Det är bra att rekommendationerna kommer, och de läggs till de allmänna råden vi redan har när vi reser – håll avstånd och undvik onödiga resor, säger Johan Wadman, vd för Svensk kollektivtrafik, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Munskydd ersätter inte tidigare rekommendationer

Munskydden ersätter alltså inte de gamla rekommendationerna, utan läggs till som komplement. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma om man har sjukdomssymptom, hålla avstånd i den mån det går och vara noga med att tvätta händerna under dagen. De munskydd man använder ska också ha så kallad CE-märkning, som visar att de ger bra skydd.

Det händer om man inte har munskydd i kollektivtrafiken

Men om man skulle bryta mot rekommendationerna får det inga lagliga konsekvenser. Kollektivtrafiken kan bara lita på att alla resenärer tar sitt eget ansvar.

– Det är den enskilde personens eget ansvar. Vi kommer att informera om detta, precis som vi gör om att hålla avstånd och annat, men i övrigt kommer vi inte göra något mer. Det är resenärerna som är ansvariga att följa rekommendationerna, säger Wadman i TV4.

Folkhälsomyndigheten uppmanar dock trafikbolag att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har ett eget, utöver att informera om att och hur munskydd ska bäras.

Läs mer:

Greta Thunbergs pik mot kritikerna: ”Äntligen fri”

Charlotte Perrellis varning mot coronakritikerna

Då får man vaccineras – det gäller för coronavaccinet