Det är officiellt mindre än en månad till julafton. Men det som i vanliga fall brukar vara en tid av förväntning är i år minst sagt annorlunda. Med coronapandemin har många liv vänts upp och ner, och årets julhelg ser ut att bli riktigt annorlunda ut för många än tidigare år.

Men vad ska man egentligen tänka på under julen?

Varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten har gett några konkreta besked specifikt för julen än, men det finns många generella råd, rekommendationer och restriktioner som går att applicera på även kring jul.

Det första man ska tänka på är att inte fira jul i några stora konstellationer. Stefan Löfven sa i sitt senaste tal till nationen att man inte ska umgås med någon utanför sitt hushåll, och om man bor ensam ska man välja ut två personer att ha som sitt umgänge, och inte mer. Därför kan man räkna med att det inte är rekommenderat att fira jul med hela stora släkten, om det är det man är van vid. I stället får man kanske i år dela upp sig i mindre grupperingar inom familj och släkt, och främst fira med de man redan träffar i sin vardag.

Digital jul med familj i riskgrupp

Ytterligare något att ta med i sitt julfirande är att ha hänsyn till de i riskgrupp – gamla människor och människor med olika typer av sjukdomar som gör de mer utsatta för att drabbas hårt av coronaviruset får man vara extra försiktig med. De kanske kan vara med via videolänk och ha ett digitalt julfirande med sin familj, som en alternativ lösning.

Att fira med varandra genom en datorskärm är en bra lösning för många – även om en del av det vanliga julmyset försvinner så kan man genom att hälla upp en kopp glögg på varsin sida av uppkopplingen och kanske till och med kolla på tv tillsammans få en känsla av samhörighet.

Frankrike och Storbritannien öppnar upp för julen

Medan vi i Sverige väntar på tydliga besked kring juldagarna så går både Storbritannien och Frankrike ut med att de ändrar sina restriktioner temporärt kring julen. Brittiska premiärministern Boris Johnson har beslutat om att ge det brittiska folket fem dagars paus från coronareglerna – från julafton till den 28 december lättas restriktionerna så att flera hushåll ska kunna umgås tillsammans.

I Frankrike kommer butiker som säljer varor som inte anses vara helt nödvändiga få öppna igen den första december för julhandelns skull, konstaterar landets premiärminister Jean Castex. Fransoserna hoppas också på lättade restriktioner kring jul, men har inte fått några tydliga besked på den punkten än.

Läs mer:

3 goda och lyxiga hot shots med smak av julen

Vackra juldekorationer att fynda under Black Week 2020

Corona har tvingat Pernilla att leva isolerad från man och barn i åtta månader

Mer läsning

Femina