Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Forskningen visar: Det skiljer svenskarna från resten av världen

19 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAleksandr Davydov
Svenskar älskar att skvallra – det är nu vetenskapligt bevisat.
I en ny internationell studie har man undersökt hur personer i olika länder reagerar på olämpliga händelser, och i Sverige vill fler skvallra än reagera direkt.
– Undersökningens resultat stämmer med vanliga uppfattningar om kulturella skillnader, som till exempel att man i Sverige och Storbritannien har en norm mot att “ställa till med en scen”, säger forskaren Lina Eriksson till SVT.
Annons
7 nackdelar som intelligenta kan stöta påBrand logo
7 nackdelar som intelligenta kan stöta på

I en ny vetenskaplig studie har forskare samlat in information från över 20 000 personer i 57 olika länder, för att undersöka hur människor reagerar på olika typer av olämpliga eller oväntade händelser. I en enkät har personerna fått svara på hur de skulle reagera exempelvis på om en person började sjunga på ett bibliotek, hade hörlurar på sig på en begravning eller somnade på en restaurang. De fick också svara på hur de skulle reagera på om en person var öppet otrevlig mot en annan på en allmän plats.

Resultatet visar att det finns stora kulturella skillnader mellan länderna som deltagit i studien – det finns inget universellt svar för hela planetens befolkning. I 26 av de 57 länderna, såsom Spanien och Indonesien, tyckte testpersonerna att det lämpligaste vore att konfrontera verbalt vid de olika händelserna.

I Sverige vill man skvallra om opassande beteende

De övriga 31 länderna tyckte det var rimligare att inte göra någonting. I Sverige var det många som uppgav att de inte skulle göra något åt de olika scenariona, men att de skulle skvallra om det efteråt.

Annons

– Undersökningens resultat stämmer med vanliga uppfattningar om kulturella skillnader, som till exempel att man i Sverige och Storbritannien har en norm mot att “ställa till med en scen”, säger Lina Eriksson, forskare vid Göteborgs universitet, som tagit del av studien.

Det man kunde se generellt var att länderna som hade en högre medianinkomst också hade skvaller som en lämplig reaktion, i högre grad än i länder med lägre inkomst.

– Det är slående att sanktioner som fysisk konfrontation och social uteslutning ses som mycket mer lämpliga i länder med mindre jämställdhet, lägre medianinkomst och större ojämlikhet i makt överlag. Det är intressanta frågor för fortsatt forskning, säger Lina Eriksson.

Annons