4:10

Efter reklamen: Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barn

(4:10)

Kimberley Tripp, 35 från Australien, visste alltid att hon ville bli mamma, men redan som 15-åring diagnostiserades hon med PCOS – en diagnos som bland annat kan göra det väldigt svårt att bli gravid.

– Jag fick höra att jag kanske aldrig skulle kunna få barn, och om jag skulle få det så skulle jag definitivt behöva hjälp. Jag var förkrossad över att jag kanske aldrig skulle få ha min egen familj, men en del av mig tänkte att jag aldrig skulle ge upp, säger hon till Daily Mail.

När hon och maken Adrian, 35, ville försöka få barn så märkte de att det inte gick, och påbörjade IVF-behandlingar för att bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning.

Veronica blev gravid som 14-åring – nu har hon 11 barn och vill ha 6 till

Chocken på ultraljudet

Efter att ha lagt tusentals dollar, alltså tiotusentals kronor, på IVF-behandlingar blev den fjärde lyckad och ett embryo kunde föras in i livmodern. Men när Kimberley och Adrian förväntansfullt gick på det första ultraljudet efter sex veckor och förväntade sig att få se ett litet foster på skärmen så fick de en överraskning – det låg två barn i magen.

– Jag var i total chock. Vi hade ju bara fört in ett embryo så jag kunde inte förstå vad som hade hänt. Men läkaren förklarade att ena tvillingen hade blivit till på naturlig väg och den andra via IVF. Vi kunde inte tro det. Jag visste inte att något sådant ens var möjligt, säger Kimberley till Daily Mail.

Paret trodde inte att de kunde få barn – fick nio barn på tre år

Det som Kimberley råkade ut för kallas för ”superfetation”, vilket innebär att en kvinna som nyss blivit gravid kan bli gravid parallellt med en helt ny graviditet. Barn som blir till genom superfetation räknas ofta som tvillingar, eftersom de oftast blir förlösta på samma dag, men ett av barnen är då generellt mindre än det andra – då det blev till senare.

Trodde inte att hon hade ägglossning

– IVF-specialisten förklarade för mig att på grund av all medicin jag tog för IVF, så blev min fertilitet liksom kickstartad. Det gjorde att jag kunde få ägglossning och bli gravid naturligt samtidigt. Min man och jag tänkte inte på att använda skydd under IVF-behandlingen eftersom jag inte har ägglossning – vilket är anledningen till att vi använde IVF från första början, säger hon.

”Flög 1200 mil för första dejten – nu är vi gifta och har barn”

I mars 2020 föddes sönerna Patrick och Leo – de vägde då 2,7 respektive 1,9 kilo.

– Jag trodde aldrig att det här skulle hända och under lång tid trodde jag att jag kanske aldrig skulle bli mamma. Men mirakel händer och nu känner jag att min värld är komplett. Vi är så lyckliga.

Mer läsning

Femina