TT
1:47

Efter reklamen: Kvinnomorden - fem mord på mindre än tre veckor

(1:47)

Tisdag, lördag, torsdag, torsdag, lördag.

Höör, Huddinge, Linköping, Älta, Alvesta.

På knappt tre veckor har fem uppmärksammade kvinnomord inträffat i Sverige.
I samtliga fall är de misstänkta gärningspersonerna män, i några av fallen har de haft en bekräftat relation till de mördade kvinnorna.

I samtliga fall finns en kvinna som nyss haft ett liv men som aldrig mer kommer hem till sina nära och kära.

Medan de svarta rubrikerna tapetserar nyhetssajterna och politikerna tävlar i olika utspel om det inte på något sätt nya våldet mot kvinnor, visar de senaste fem fallen att "våldet i hemmen" har flyttat ut på gatan och inte är blott ett storstadsfenomen.

Åtminstone tio barn har mist sina mammor de senaste veckorna.

Här är de uppmärksammade fem mordfallen:

Höör 30 mars: En 18-åring går hem från sin kompis

18-årig kvinna mördad vid Tjurasjön i Höör.

Blommor och ljus vid Tjurasjön i centrala Höör där tonårsflickan hittades död.

TT

Natten till den 30 mars anmäls en 18-årig kvinna försvunnen i Höör i Skåne. Hon har lämnat en väns bostad vid tvåtiden under natten till tisdagen den 30 mars, men har inte kommit hem.
Efter ett stort sökpådrag där bland annat en 26-årig "vän" till flickan är med och letar, hittas hennes kropp dagen efter.

Den 26-årig "vännen" grips och häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

I lilla Höör som aldrig glömmer mordet på tioåriga Helén 1989 pratar grannar och klasskompisar i media om en kille som "aldrig fick någon bekräftelse från flickorna" och "en fin påg, som nog inte han hade det så roligt i skolan".

Den dödade tonårsflickan var enligt en nära vän i Expressen, en glad och sprallig tjej som älskade att dansa loss på festen.

Polisen har hittat vad de tror är mordvapnet i Tjuvarödssjön strax utanför Höör och

den misstänkte 26-åringen har erkänt att han tagit livet av 18-åringen - men nekar till att det skulle ha varit avsiktligt.

Åklagaren som säger sig ha en klar bild av händelseförloppet har flaggat för att utredningen kommer att dra ut på tiden - bland annat för att köerna hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) är långa.

Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken

Huddinge 3 april: Grannar hör kvinnoskrik i trapphuset

Det är lördagen den 3 april klockan 10 på förmiddagen när polisen larmas till en lägenhet i Flemingsberg i Huddinge kommun söder om Stockholm.

Grannar har reagerat på höga ljud från lägenheten och i trapphuset.

I lägenheten påträffas en medelålders kvinna med livshotande skador, efter angrepp med ett ”stickande tillhygge”, enligt polisen.

Hon konstateras senare avliden på platsen och en man som kvinnan ska ha haft en relation med, grips i bostaden.

Han är på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Vi har flera föremål tagna i beslag och det ska den tekniska undersökningen ge svar på, vilket som är det misstänkta mordredskapet, uttalar sig Stockholmspolisens presstalesperson för media.

Linköping 15 april: En mamma attackeras på tågstationen

En mamma till nio barn mördades på tågstationen i Linköping.

En bukett rosor för kvinnan 45-årsåldern som överfölls mellan perrongerna i Linköping.

TT

Det är strax före 11 och lunchrusning på torsdagen den 15 april i Linköping, när en man går till våldsam attack mot en kvinna i 45-årsåldern inför öppen ridå i gångtunneln under Linköpings centralstation.

Mannen utdelar enligt uppgifter i media ett flertal knivhugg mot olika delar av kvinnans kropp innan hon faller ihop livlös mellan perrongerna.

Tågtrafiken stoppas och kvinnan förs allvarligt skadad i ambulans till sjukhus men under eftermiddagen kommer beskedet att henne liv inte har gått att rädda.

Mannen som är i 40-årsåldern och kriminellt belastad uppges vara en tidigare sambo till kvinnan som hon har nio barn tillsammans med.

Han är begärd häktad med restriktioner och ska begäras omhäktad eller åtalas senast den 14 maj.

Klockan 16 på eftermiddagen efter det brutala mordet meddelade Trafikverket att tågen gick som vanligt enligt tidtabell i Linköping igen.

Sofia knuffades från balkongen av sin man – lever i skräck
Älta 15 april: Kvinna i 20-årsåldern hittas död i en lägenhet

"Det finns tecken på yttre våld", säger jourhavande förundersökningsledare Marcus Geisewall när polisen larmas till en bostad i Älta i Nacka utanför Stockholm.
Det är torsdag kväll runt 19.30 på kvällen och i bostaden påträffas en kvinna i 20-årsåldern död.
Polisen som är förtegen om händelsen och till en början pratar om ”misstänkt grovt våldsbrott” går under natten ut och bekräftar uppgifter om mord.

En man som enligt uppgift är känd för kvinnan grips på platsen misstänkt för dådet och kvinnans anhöriga får beskedet att den de älskar aldrig mer kommer hem.

Den misstänkte mannen är kvinnans pojkvän som i sin ungdom spelat fotboll på elitnivå, skriver Expressen som också rapporterar att det i samma rum som den döda kvinnan låg en sovande bebis.


Alvesta 17 april: Kvinna misshandlas till döds mitt på dagen

Kvinna misshandlad till döds i centrala Alvesta

Enligt polisen dog kvinnan på platsen för misshandeln i centrala Alvesta.

TT

Klockan 13.18 under lördagen kommer larm om en pågående attack i centrala Alvesta i Småland.
Ett flertal personer blir vittnen när en kvinna i 40-årsåldern brutalt misshandlas utomhus mitt på dagen.

Kvinnan dör på platsen av de svåra skadorna och en man i 35-årsåldern grips i en närbelägen lägenhet under eftermiddagen, misstänkt för mord.

Det är oklart om de kände varandra. Enligt polisen har den mördade kvinna och den anhållne mannen inte haft någon "uppenbar relation".

– Det vill säga de är inte sammanboende eller gifta, sen kan de mycket väl haft någon relation som vi inte har i våra register, säger Evelina Olsson, pressinformatör på Polisen region syd till SVT.

Senast på tisdag den 20 april måste åklagare besluta om den mordmisstänkte mannen ska begäras häktad och enligt polisen finns "rätt många vittnen i ärendet".
I en intervju med Aftonbladet beskriver en person som kände till offret henne med orden:

"Det var en väldigt snäll kvinna. Hon brukade sitta på biblioteket och läsa ofta. En jättetrevlig person helt enkelt".

Mammorna mitt i gängkriminaliteten: ”Min son får inte ens gå ut med soporna”

Utvald läsning

Femina