Karin Törnblom/TT

I somras kom nyheten att radarparet Lotta Lundgren och Erik Haag lämnar SVT för konkurrenten Tv4.

I januari har deras första program efter övergången, Återskaparna, premiär - men redan nu är Lotta Lundgren tv-aktuell, och då i en helt annan kanal.

Programledaren och kokboksförfattaren är en av gästerna i Filip och Fredriks valvaka Trump vs Biden som direktsänds från båda sidor av Atlanten på Dplay och i Kanal 5.

Lotta Lundgren och Erik Haag var julvärdar i SVT 2017. I natt gästspelar Lotta i president-valvakan.

Karin Trnblom/TT

Femina bad Lotta Lundgren, som dessutom har en bakgrund som copywriter i reklambranschen, att definiera de två presidentkandidaterna utifrån sina, hennes, expertområden.

Hon behöver inte tänka många sekunder förrän hon ringar in vilken maträtt republikanernas Donald Trump hade varit om han serverades på tallrik.

Trump är en pizza med pommes frites

– Han är tom på ideologi, en tom yta som är redo att fyllas med det som funkar, säger Lotta Lundgren och utvecklar:

– Trump skulle kunna vara en jättestor estetisk härdsmälta till pizza som innehåller oxfilé, kebab, bearnaisesås, räkor och pommes frites on top of it.

Lotta Lundgren kommer på att det låter slående likt den maträtt som Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, pekade ut som sin favorit inför riksdagsvalet 2018: pizzan "Kristianstad" som serveras i Sölvesborg.

– Fast på Jimmie Åkessons pizza är det bacon och jalepenos också, säger Lotta och sammanfattar:

– Det handlar om att ta allt som är lätt att säga ja till. Allt som är kortsiktigt kul och som man bara staplar på varandra utan att tänka vare sig helhet eller morgondag.

Kan Donald Trump behålla makten i Vita Huset i Washington - eller är det dags för en kycklingrätt nu?

Gene J. Puskar

Demokraternas kandidat till Vita huset, Joe Biden, är mer svårdefinierad, både som maträtt och politiker.

– Han är inte lika tydlig och det är det som är problemet, konstaterar Lotta Lundgren. Donald Trump är som människa det starkaste varumärke som finns och bredvid honom bleknar allt.

– Han är otroligt tydlig, otroligt slagkraftig och oavbrutet underhållande, det måste man ändå se. Karln är inte tråkig.

"Något som smakar kyckling”

Om Joe Biden kan vinna över tillräckligt många Trumpanhängare för att bli USA:s 46:e president, vill kokboksförfattaren inte rakt ut sia om, men det blir tufft, tror Lotta Lundgren.

Lika svårt som att på stående fot säga vilken maträtt Joe Biden skulle symbolisera.

Men "något som smakar som kyckling" och "ser ut som en normal maträtt”.

– Det är sallad på tallriken och någon stärkelse i hörnet, men kycklingen är både skinless och boneless, landar Lotta Lotta Lundgren i inför nattens rysare i USA och hela världen.

– Det är inget fel på karln, bättre än det mesta men det blir inte lätt. Biden blir ett ickeval på det sättet, men sen kan man säga också: att inte rösta är också ett val.

– I det här valet står amerikanarna inför att välja Trump eller att inte göra det.

Läs mer:

Efva Attling svarar på 11 oväntade frågor

Jill Bidens dolda väg – kan bli världens mäktigaste kvinna

Experten om varför Melania inte tar Donald Trumps hand

Mer läsning

Femina