Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mammans dilemma: Min syster döper sina barn – efter mina barn

24 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografIakov Filimonov/TT.
Barnnamn är känsligt, och de allra flesta är noga med att ingen i ens närhet heter samma sak som det man döper sina barn till.
Men den här mamman har ett motsatt problem – hennes syster har döpt sina barn efter hennes barn, så att kusinerna heter exakt samma sak.
Annons
8 skådisar som jobbat ihop med sina syskonBrand logo
8 skådisar som jobbat ihop med sina syskon

Det finns en oskriven regel om att inte härma andra barnnamn, och att inte döpa sina barn till ett namn som redan finns i ens närhet – om det inte handlar om en hommage till en förälder eller vän.

Det meddelandet verkar den här mammans syster ha missat. På ett forum för föräldrar, Mumsnet, berättar nu en anonym mamma om hur hennes syster har kopierat hennes barnnamn – två gånger.

Mamman har två söner, Hayden och Oliver. När hon hade fött sin första son Hayden, så blev systern gravid med en liten flicka, som hon då bestämde sig för att döpa till Hayden också.

”Jag brydde mig inte så mycket eftersom det var en flicka och jag hade en pojke. Det spelade inte så stor roll”, skriver mamman i det uppmärksammade inlägget, som blivit omskrivet av The Mirror.

Hade det slutat där så hade mamman alltså inte brytt sig. Men när hennes andra son Oliver var två månader så var hennes syster höggravid – och kom med beskedet att pojken i magen skulle heta Oliver.

Annons

Familjens reaktion på systerns beteende: ”Skrattar”

I det uppmärksammade inlägget frågar hon nu om hon är oresonlig som tycker att hennes syster beter sig illa mot henne, och får genast medhåll om att det är ett underligt beteende.

”Jag vet att när jag var tonåring och min syster var i tjugoårsåldern så tyckte jag att hon var bäst i världen och kopierade gladeligen alla hennes outfits, skor, hårstilar och så vidare. Att göra det med barnnamn är dock väldigt konstigt och uppenbarligen att ta det till en helt annan nivå”, skriver en person.

”Det är oerhört underligt!!! Normalt så undviker ju folk namn som nära familjemedlemmar tagit”, skriver en annan.

”Är hon någon sort sociopat?” undrar en tredje.

Mamman som skrivit inlägget tillägger också att hennes familj inte vet hur de ska hantera systern.

”Min mamma tycker det är 'fint', men då är jag ju också döpt efter min moster... Min pappa tycker det är lite konstigt. Andra familjemedlemmar skrattar, är inte säker på vad deras ärliga åsikt är. Jag är faktiskt ledsen, och antar att det var därför jag sa att jag inte tycker det är rättvist”, skriver hon.

Annons