Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Osannolika rymdfenomenet överraskar forskarna

10 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYASSER AL-ZAYYAT
Rymdens många mysterier har gäckat människan i alla tider – men nu har forskare gjort en oväntad upptäckt.
Nasa har nu för första gången upptäckt ett svart hål som det lyser bakom, något som stärker Albert Einsteins relativitetsteori.
Annons
82-åriga Wally Funk tar revansch, nekades rymdfärd för att hon var kvinnaBrand logo
82-åriga Wally Funk tar revansch, nekades rymdfärd för att hon var kvinna

I rymden finns det ingen brist på mysterier som människan ännu inte har lyckats lista ut, men nu har har Nasa gjort en spännande upptäckt som får forskarna att höja på ögonbrynen.

För första gången någonsin har man upptäckt att det lyser bakom ett svart hål. Ett svart hål har sådan enorm gravitationskraft att den i vanliga fall slukar allt i sin närhet – och så även ljus. Därför har man inte tidigare kunnat se ett svart hål med ljus bakom, då ljuset också försvinner in i det svarta hålet.

Det svarta hålet som forskarna nu hittat att det lyser bakom ligger 800 miljoner ljusår bort från jorden. Upptäckten stärker också Albert Einsteins berömda allmänna relativitetsteori.

Forskarnas oväntade upptäckt

Att man ser ljusbloss kring svarta hål är inte helt ovanligt men när astrofysikern Dan Wilkins och hans kolleger betraktade det svarta hålet, som är mittpunkten för en avlägsen galax, upptäckte de att det här var något annat. De kunde se att det blixtrade till runt om det svarta hålet, och att ljusen hade olika färger.

– Inget ljus som åker in i ett svart hål kan komma ut igen, så vi borde inte kunna se någonting bakom det svarta hålet, säger Dan Wilkins från Nasa till CNN.

Så här ser upptäckten ut

Med hjälp av avancerade teleskop har man inte bara kunnat iaktta det oväntade ljuset bakom det svarta hålet, men har också kunnat fotografera det. Så här visar Nasa upp upptäckten, via CNN:

Annons