Trendar: InredningMat och dryckResor

Då kan du se den rosa supermånen

26 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPeter Lewis/TT.
I april kan man se en rosa supermåne.
Natten mellan måndag och tisdag, den 27 april, är det många som kommer gå upp extra tidigt – då kan man nämligen få se den rosa supermånen.
Men vad innebär det speciella fenomenet på stjärnhimlen egentligen, och när ska man ställa klockan?
Här är allt du behöver veta om den rosa supermånen.
Annons
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"Brand logo
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"

Rymden och dess fantastiska fenomen är något som fascinerar människor världen över i alla olika åldrar.

Under året så är det fullmåne ungefär en gång i månaden, men några fullmånar under 2021 är extra speciella – och en av dem infaller natten den 27 april.

På kvällen den 26 april stiger en så kallad rosa supermåne, men det är först halv sex på morgonen den 27 april som månen når sin absoluta höjdpunkt.

Men vad är egentligen en rosa supermåne?

Tyvärr är det inte riktigt lika extravagant som det kan låta – månen kommer inte vara rosa på himlen, utan sin vanliga varmgula färg

Därför kallas det för rosa måne

Anledningen till att man säger att det är en rosa måne bottnar i gamla traditioner att döpa de olika fullmånarna under året till olika saker. Aprils fullmåne kallas rosa måne för att den sammanfaller med blomningen av en särskild vildblomma i Nordamerika – phlox subulata, som också brukar kallas för ”rosa mossa”. Tack vare vårens växtlighet fick den våriga fullmånen också kallas för rosa.

Annons

Supermåne – vad innebär det?

Men även om månen inte kommer vara cerise på himlen så finns det ändå skäl att kravla sig upp ur sängen extra tidigt på morgonen på tisdagen. Aprils fullmåne är nämligen en så kallad supermåne – den kommer vara mycket större än de vanliga fullmånarna vi ser under det övriga året.

Anledningen till att månen är större än andra månader på året, är att jorden och månen råkar befinna sig nära varandra när fullmånen inträffar – vilket ger ett intryck av att månen är större än den brukar.

Missar man supermånen i april så får man en till chans i maj – den 26 maj är det dags för nästa fullmåne, och även den är en så kallad supermåne.

Då är det fullmåne i Sverige 2021

Här är alla datum och tider för när fullmånen står som högst i Sverige under året. I november och december är det i stället mikromåne som gället – det är motsatsen till supermåne. När jorden och månen befinner sig som längst ifrån varandra när fullmånen inträffar, så kallas det för mikromåne.

Supermåne 27 april 05:31

Supermåne 26 maj 13:13

Fullmåne 24 juni 20:39

Fullmåne 24 juli 04:36

Fullmåne 22 augusti 14:01

Fullmåne 21 september 01:54

Fullmåne 20 oktober 16:56

Mikromåne 19 november 09:57

Mikromåne 19 december 05:35

Annons