1:32

Efter reklamen: Adoption - det här gäller i Sverige

(1:32)

”Hej Grace. En liten flicka är övergiven. Hon är på sjukhuset. Hon har inte ens ett namn. Det kommer antagligen inte vara för alltid, men vi behöver placera henne i fosterhem. Kan du hämta upp henne om en timme?”

Det meddelandet fick Grace Wilson en dag när hon var ute och handlade med sin make, Jesse Wilson. De två hade då redan varit fosterhem ett tag, och var bland annat fosterföräldrar åt den 12-åring som de nu var ute och handlade byxor till. Trots det tvekade de inte på att hjälpa den namnlösa flickan också.

Paret plockade ihop lite kläder och ett paket blöjor i affären, körde hem för att hämta barnstol, och 45 minuter efter samtalet var de hos den lilla flickan som bara var några månader gammal på sjukhuset. Hennes lagliga namn blev Safe Surrender, efter området där hon hade hittats.

Kvinnan såg en man gråta vid bensinpumpen – sen ändrades allt

Behövde opereras

Fyra månader senare är paret Wilson på semester när de får ett nytt meddelande, om att Safe inte fått ordentlig vård någon gång under hela sitt liv, och behöver en omfattande läkarundersökning. Grace och Jesse åker hem för att besöka läkare, och det visar sig att hon har flera medfödda sjukdomar och behöver en rad operationer, där hon behövde ha stomipåse i en period. Från socialen får familjen frågan om de orkade ta hand om henne genom allt – och det är självklart för dem att göra det.

”Vi höll henne när hon grät hopplöst. Vi lärde oss ta hand om stomipåsen. Vi beställde material och betalade själva. Vi köpte nya kläder där stomipåsen skulle få plats. Vi såg henne läka. Vi såg henne börja lita på oss”.

Fick bli del av familjen

10 månader gammal genomgår Safe en till operation så hon slipper stomipåsen. Samtidigt visar det sig att Safe antagligen kommer kunna adopteras.

I mars 2018 blir Safe, som döps om till Arya Hope, en officiell familjemedlem hos familjen Wilson. I dag är Arya fyra år och har flera fosterbröder och -systrar.

”En liten flicka vars namn berättade historien om hennes födelse: Safe Surrender. En liten flicka som hade förlorat så mycket, men som vi alltid hoppades mer för.”

Källa: Hrtwarming.

Föräldrarnas stora förvirring när tvillingarna föds med vitt hår

Utvald läsning

Femina