Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Silvia smittades med hiv – dolde det från alla i flera år

12 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografFacebook/Positively UK
Silvia Petretti svimmade när läkarna berättade att hon smittats med hiv – och några månader senare dog en expojkvän i ”en mystisk sjukdom”.
I dag är Silvia vd för hiv-organisationen Positively UK, och jobbar för att minska stigmat kring sjukdomen.
– Jag trodde inte att jag hade länge kvar att leva och jag trodde att jag skulle dö en hemsk död för jag hade sett fruktansvärda bilder på människor som dog i aids, säger hon till Daily Mail.
Annons
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tipsBrand logo
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

Silvia Petretti, nu 55, hade inte fyllt 30 när hon blev smittad av hiv. Hon bodde i Rom, men hade precis kommit hem från en semester i Senegal, där hon blivit sjuk i malaria. Läkarna reagerade på att hon inte blev frisk från malarian så snabbt som hon borde, och gjorde ett hiv-test på henne.

I dag får man veta resultaten på sådana tester på 20 minuter, men Silvia fick vänta tre veckor innan hon fick svaret.

När läkaren berättade att hon var hiv-positiv, utan att kolla henne i ögonen, så svimmade hon av chock.

– Jag trodde inte att jag hade länge kvar att leva och jag trodde att jag skulle dö en hemsk död för jag hade sett fruktansvärda bilder på människor som dog i aids.

Några månader efter att ha fått diagnosen fick hon veta att en expojkvän hade dött en ”mystisk död”, och hon skämdes över att vara smittad.

– Det var slutet av 90-talet, vi skulle vara partytjejer och självsäkra, men när man är i säng med en man så är de inte alltid samarbetsvilliga när det kommer till att använda kondom, säger hon till Daily Mail.

Annons

Silvia berättade inte för någon om hiv-diagnosen på två år

Traumatiserad av sin diagnos berättade Silvia inte för någon att hon hade hiv på två år. Hennes mamma hade dött år tidigare, och hennes pappa var svårt sjuk i Alzheimers, men till sist berättade hon för sin bror.

Det var också då saker började vända för henne. Silvia hittade en stödgrupp på ett sjukhus, och upptäckte att det var människor med familj och bra jobb som också hade hiv.

I dag är hon öppen med sjukdomen, och vd för välgörenheten Positively UK, som hjälper människor som lever med hiv.

– Det mäktigaste jag kunde göra för att belysa stigmat var att leva utan stigma själv och vara öppen med min status. När folk som lever med hiv syns och hörs, så minskas stigmat.

Men även om hon i dag inte har några problem med sin diagnos, så gjorde hiv-diagnosen att hon aldrig skaffade barn.

– Jag fick aldrig barn. När jag väl kände att jag hade fått ordning på saker och var redo att få dem, så var jag redan 40 år gammal. Men hiv-gemenskapen är fantastisk, och jag har träffat många inspirerande, slitstarka människor.

Annons