Tina var 41 år när hon till slut bestämde sig för att vända sig till en fertilitetsklinik i Danmark. Foto: Privat

Att skaffa barn på egen hand var inte ett alternativ Tina övervägde under åren innan 40. Hon hade alltid föreställt sig att hon skulle bli mamma vid sen ålder och delade till skillnad från många andra i sin närhet inte någon större barnlängtan.

– För mig var det först och främst väldigt viktigt att få barn tillsammans med någon jag visste skulle bli en bra pappa, säger hon.

Men i mars 2016, bara månaden innan det blev lagligt för kvinnor att skaffa barn på egen hand även i Sverige, åkte hon till en fertilitetsklinik i Danmark.

Då var hon 41 år gammal och hade något år innan kommit ur en relation under vilken hon och den dåvarande sambon hade försökt att få barn genom IVF – en behandling där ägg plockas ur och befruktas utanför kroppen. Tina hade gått igenom tre IVF:er men inte blivit gravid, och nu var förhållandet över.

– Jag försökte hitta kärleken igen, men det kan vara väldigt svårt. Jag ville verkligen vara kär i mannen jag skulle skaffa familj med.

När Tina började närma sig fyrtio kom också en längtan efter att skaffa barn. Foto: Privat

Då en privat utredning visade på att Tina fortfarande hade fina förutsättningar för att kunna bli gravid bestämde hon sig för att åka till en fertilitetsklinik i Danmark för ett första möte.

Med sig hade hon sin mamma och bästa vän.

Carolina & Carina om att vara småbarnsmammor (igen!) vid 40+

– Hon var min själsfrände. Vi var bästa vänner. Hon visste att jag verkligen ville ha barn – men sa också alltid att barn inte är allt i livet. Skulle det inte gå vägen fanns det andra saker att leva för, säger hon.

Fick cancer

Våren 2016 hade Tinas mamma sedan en tid tillbaka haft väldigt ont i ryggen. Läkarna hittade inget fel och hon uppsökte därför vård hos en naprapat – men ingen behandling hjälpte.

I början av sommaren fick Tinas mamma det tunga beskedet: hon hade drabbats av bukspottkörtelcancer.

Två veckor och två dagar senare, den 20 juni 2016, somnade Tinas mamma in.

– Allt gick väldigt fort. Det går inte beskriva hur det känns att förlora sin mamma. Jag rasade fullständigt, det var som att hela jag dog. Jag var så dålig, berättar Tina.

Tillsammans hade de haft en plan om att återvända till Danmark så fort Tinas mamma mådde bättre.

Nu stod Tina istället ensam med en oändlig saknad och sorg.

Under mammans begravning skrev hon ett brev som hon la ner i kistan.

– Jag lovade att jag skulle kämpa för mitt barn – och hennes barnbarn.

Trodde inte hon skulle bli gravid

Ett halvår efter sin mammas död hade hon till slut bestämt sig. Trots all sorg skulle hon ge sin graviditet ett försök till. Och denna gång skulle hon försöka bli mamma på egen hand.

Cameron Diaz blev mamma vid 47 – berättar om beslutet

– För mig var det en väldigt främmande och skrämmande tanke. Det var sista utposten på något sätt. Men efter att min mamma gått bort ville jag också göra det för hennes skull, berättar hon.

Dagarna efter nyår åkte hon tillbaka till den danska fertilitetskliniken för att genomgå en IVF-behandling.

På grund av sin ålder var Tina övertygad om att hon inte skulle bli gravid på första försöket. När graviditetstestet sedan visade positivt kunde hon först inte tro att det var sant.

– Jag skrek av chock. Jag gick till min mammas grav och bara grät. Jag var så rädd och glad, säger hon.

– Tänk att jag fick min lilla flicka på första försöket. För mig är det helt otroligt.

Tina tillsammans med sin dotter Noelle. Foto: Privat

Varit väldigt tufft

Tinas dotter Noelle, som betyder ”födelse”, är idag två år och nio månader.

– Hon är det bästa som har hänt mig. Livet har vänt till nåt helt fantastiskt.

Att få barn på egen hand har däremot varit tufft då Tina inte har haft en familj eller ett nätverk runtomkring sig, berättar hon.

40 saker ingen kvinna över 40 bör ha hemma

– Den värsta tiden var när vi kom hem från BB och jag inte visste hur någonting fungerade. Jag sov knappt på en hel vecka, säger hon.

– Men när man måste vara stark finns inga andra alternativ. Jag bara gav mig fan på att jag skulle klara av det här. Jag hade en väldigt bra BVC-sköterska och har fått ett väldigt bra stöd från mitt jobb.

Tina beskriver sin dotter som en väldigt framåt och social flicka. Foto: Privat

Saknaden efter mamman har varit stor under åren som har följt hennes död. Samtidigt får Tina en känsla av att hon inte har varit ensam sedan hon uppsökte fertilitetskliniken på egen hand, berättar hon.

– Jag är inte troende eller medial, men jag är helt övertygad om att min mamma har varit med mig. Någonstans ger hon styrka.

I höst fyller Noelle tre år. Foto: Privat

Till andra som går i tankar om att skaffa barn på egen hand är Tina tydlig med vad hon vill säga: Låt inte rädslan stå i vägen för en graviditet.

– Du lär dig. Du tar reda på allting. Du klarar mer än vad du tror.

Att skaffa barn på egen hand

Från och med den 1:a april 2016 har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till insemination. Förr var assisterad befruktning en möjlighet enbart för gifta par, sambor och registrerade par i Sverige. Då var det vanligt att ensamstående kvinnor sökte hjälp utomlands, oftast i Danmark, för att skaffa barn på egen hand.

IVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att sitta fast och utvecklas till ett barn.

Källa: 1177