Trendar: InredningMat och dryckResor

40 saker du bör rensa ut senast efter 40

12 mar, 2021 
AvNina Nyström

Till slut är det dags att inse att det är tid för (riktigt) vuxna investeringar och insatser. Och att rensa och omge dig med saker som "sparks joy", som Marie Kondo skulle ha sagt – finns det något härligare?

Annons
Checklista för en bättre vårstädningBrand logo
Checklista för en bättre vårstädning

Vi lär oss genom livet, men vissa saker prioriterar man helt enkelt inte förrän vid en viss ålder. Och vi anklagar ingen, hey, vi har alla varit där, eller kommer komma dit. Men här är några saker det verkligen är dags att ta tag i om du passerat 40-strecket.

40 saker att rensa ut ur ditt hem om du är över 40

Gula handdukar och lakan

Nej, det här har vi kommit förbi va? Investera i nya eller tvätta dem tillsammans med bikarbonat, vinäger eller citronsyra för att prova om de kan bli fräscha igen.

Behåar som inte passar

De flesta kvinnor har för stor omkrets och för liten kupa. Du skulle bli förvånad om du visst hur små boobisar som kan kräva F-kupa om man är liten runt ryggen. Investera i välsittande behåar och sköt dem rätt.

Supertrånga jeans

Tighta jeans med stretch, fine. Men de där som inte passat på många år, nej skicka dem vidare en gång för alla! Som Marie Kondo skulle sagt: ”Don´t keep anything that doesn't spark joy!” Och för små brallor gör definitivt inte det.

Annons

Udda strumpor

Nej, de kommer inte komma fram igen. Tvättmaskinsmonstret har ätit upp dem. Smidigast är att mest bara ha massor av en och samma sort, kanske enkla svarta och vita så slipper du sortera.

Urvättade och dåligt sittande trosor

Visst, några par mens- eller träningstrosor kan vara bra att ha. Men man känner sig verkligen mer välklädd från topp till tå när man har snygga underkläder.

Osköna skor

De kan vara hur snygga och trendiga som helst, men nu har vi lärt oss att skor också måste vara sköna, visst?

Skor som luktar illa

Ouäck. Prova först med en doftspray eller möjligen att tvätta dem om det går, annars kasta och investera i nya.

Massproducerade posters utan ram

Konst behöver inte vara dyr för att kännas personlig och exklusiv, men gör stor skillnad för hur ditt hem uppfattas. Inget fel på massproduktion i sig, men rama in snyggt och blanda upp med mer personliga tavlor.

Risiga plaststolar på balkongen

Ge balkongen lite kärlek och investera i snygga och sköna stolar, ett bra bord och några tåliga växter, det gör stor skillnad för myset.

Annons

Kryddor som gått ut för länge sedan

Visst, de håller absolut något år efter utgångsdatum, även om de kan tappa lite i smak. Men sen är det dags att köpa nya. Lägger du tid på att laga mat vill du att den ska vara god.

Risiga stekpannor

Skeva stekpannor med trasigt teflon gör ingen glad. En tråkig men värd utgift. Nyare studier visar att vi inte behöver oroa oss för att de ska släppa ifrån sig farliga ämnen, men däremot bränns maten lättare och tillagas ojämnt.

Gratisgalgar i plast och stål

De trasslar sig och riskerar att göra revor i dina kläder. Dessutom ser det trist ut. Unna dig nya, matchande, så får hela garderoben ett lyft.

Smink som gått ut

En bakteriehärd som torkar och känns allmänt ofräscht. Här hittar du en guide till hur länge saker håller (kortare än du tror.)

Gamla parfymer

Nej du kommer inte att börja gilla den där gulnade parfymen du älskade när du var 19.

Trasiga paraplyer

Gör ingen glad. Men varför är det så svårt att slänga?

Annons

Risiga matlådor

Missfärgade, sönderskurna och illaluktande matlådor. Nej tack. Köp några nya i glas eller annat hållbart material.

Ska fixas-påsen

Den där knappen som ska sys i, hålet som ska lagas, byxorna som ska läggas upp. Fimpa ”ska senare”-lösningen och ta tag i det direkt, annars riskerar plaggen att bli liggandes i botten av påsen i åratal.

Gamla pocketböcker i en låda på vinden

Fixa en snygg bokhylla och sätt upp de böcker du tycker om och vill spara, skänk vidare de du aldrig kommer läsa igen.

Hotelltofflor

Gratis, och lite lyxig hotellkänsla. Eller? Nej, de passar inte ens särskilt bra. Gillar du tofflor, köp ett par du verkligen trivs i.

En massa skräpmat

Klart man ska ha chips och choklad hemma om man vill. Men vid det här laget har basvarorna byts ut från snabbnudlar till god pasta, från frosties till havregryn och grönsakslådan är välfylld. Eller hur?

Äckliga disktrasor och svampar

Du har lärt dig att byta ut dem med jämna mellanrum och koka dem vid behov, visst?

Annons

Gamla hobbyprylar du tröttnat på

Sälj vidare eller rensa ut.

Souvenirglas och opersonliga pryttlar du köpte på Rhodos när du var 14

Roliga minnen, men nej, de här behöver inte ens ta upp plats på vinden. Har du inte kastat dem innan är det dags nu.

Gamla telefoner

Vi vet att du har dem i en låda på vinden. Och nog för att det kan vara kul av nostalgiska skäl, men det är onödigt att bara låta dem ligga. Se till att innehållet är sparat någon annanstans och skänk till bättre behövande.

Ljusslingor med trasiga lampor

Ta tag i att köpa nya och byta ut.

Massor av fjärrkontroller

Skaffa en multikontroll och slipp både leta och stöket på soffbordet.

Mystiska sladdlådan

Som vi alla har. Var kommer allt ifrån? Gamla laddare och oklara sladdar har gjort sitt.

Gamla viktiga papper

Vissa är bra att spara, absolut. Men inte alla, och inte hur länge som helt. Plocka ut det allra viktigaste och kasta resten. Du kommer att inse att det mesta ändå är gamla elräkningar och kvitton på din förrförra kamera och cykeln som blev snodd 2015.

Annons

Okomplett porslin

Såvida du inte medvetet satsar på att missmatcha, kan det vara läge att se till så att du kan bjuda åtminstone åtta personer på middag och duka med likadana tallrik, bestick och glas.

Slöa knivar

Vid det här laget har du lärt dig uppskatta vikten av bra knivar och bör för din egen skull äga minst en riktigt vass kniv och något att slipa den med.

CD-skivor

CD-skivornas glansdagar är över, ge plats i bokhyllan till något vackrare.

Hämtmenyer

Vi vet, man sparar dem av gammal vana. Och nej, visst stör de inte så mycket, men kasta så slipper du lite skräp, och du slipper riskera att missa uppdateringar av menyn, alla har ju menyn online ändå.

Barnteckningar i överflöd

Vi vet, det är supersvåra att skiljas från. Men sparar man för många blir det ändå svårt att uppskatta dem. Fixa en gallerivägg i barnets rum där de senaste alstren kan hängas upp, och rensa sedan HÅRT innan de åker ner i lådan. Barn kan producera upp emot hundra alster i veckan om de får möjlighet...

Annons

Saker du sparar till barnbarnen

De här lådorna kan bli orimligt stora om du inte hejdar dig. Var lite krass: Kommer den här prylen verkligen att skänka dem glädje eller sparar du den för att du själv har lite svårt att kasta den?

Gamla julkort och grattiskort

De säger sällan särskilt mycket, ändå sparar man ofta dem? Behåll kanske förra årets och de som betyder något, exempelvis med en gullig hälsning från mormor, men skicka resten.

Din gamla balklänning

Ja det var kul – men du har väl ändå bilder därifrån? Och nej, den passar nog aldrig igen. Och din dotter kommer nog inte vilja använda den, tyvärr.

Visitkort

Används väl ändå sällan nu? Lägg till kontakten på LinkedIn och kasta lappar som bara ligger och skräpar.

”Sålänge–möbler”

Visst kan man ibland stå mellan hem och behöva fylla ut, absolut. Men då kanske du gör det med något äldre eller helt enkelt låta ytan stå tom ett tag till du hittar det som verkligen passar istället för att åka till Ikea och köpa en byrå du ändå byter ut ett år senare?

Gammal färg

Rätt förvarad färg kan absolut hålla några år, men burkar med en slatt i botten blir sällan använda. Skriv ner alla färgkoder du tycker kan vara användbara om du vill bättra på och spara i en pärm eller på ett digitalt dokument. Lämna sedan färgresterna på återvinningen.

Risiga trädgårdshandskar

Vi vet, de slits fort. Men det är inte kul att gräva och känna jorden sippra in i hål. Köp nya och ha på lager!

Foto: TT

Inspirerat av: Prevention

Annons