Tony var bara två år gammal när han först hamnade i systemet som fosterbarn, och vid fyra års ålder blev han adopterad. Men sju år senare lämnades han in på ett sjukhus i North Carolina av sina adoptivföräldrar, som inte ville ha honom längre, och som snabbt försvann därifrån. 11 år gammal stod han åter igen utan familj.

Det var då Peter Mutabazi, som var fosterförälder fick ett telefonsamtal av socialtjänsten, som undrade om han kunde ta hand om 11-åriga Tony över helgen, medan de letade efter en mer permanent lösning.

Under Tonys helg hos Peter berättade han om sin bakgrund och att han blivit övergiven flera gånger av de som skulle vara hans föräldrar.

– Då grät jag. Jag tänkte ”vem skulle göra så?” Så fort jag fick veta att föräldrarnas rättigheter var avskrivna och att han inte hade någonstans att ta vägen, så visste jag att jag måste ta honom, säger Peter Mutabazi.

Tonårsparet adopterade bort dottern – 50 år senare för hon dem samman igen

Peter tog in Tony i sitt hem – adopterade två år senare

Sedan den helgen i januari 2018 så har Tony fått ett nytt tryggt hem. Kanske kände Peter och Tony en tillhörighet för Peters bakgrund också. Peter växte upp i Uganda i ett hem där han blev misshandlad. Han flydde hemifrån och hittade till slut ett hem hos en person som hjälpte honom igenom skolan.

Emellertid kunde Peter flytta till USA och bli medborgare, och nu jobbar han med välgörenhetsorganisationen World vision United states, som vill hjälpa barn i utsatta områden. Peter har också varit fosterfamilj åt ett dussintal barn.

Surrogatmamman talar ut: Därför födde jag andras barn

Men Tony blev en vändning för Peter – för första gången så valde han att adoptera ett av sina fosterbarn.

– Jag hade utrymmet och resurserna, så det fanns ingen anledning att släppa honom. Jag ville göra för någon, vad någon gjorde för mig, berättat Peter.

2020 adopterades 13-åriga Tony och blev Tony Mutabazi, och far och son tycker nu om att kolla på film, läsa böcker och spela spel tillsammans.

– Peters historia är vacker och fantastisk. På grund av åldern som Peter var i när allt hände i hans värld, så tror jag att det finns en så stark anknytning mellan honom och Tony, säger Jessica Ward från socialtjänsten i Charlotte, North Carolina.

Källa: Upworthy.

Mamman kritiseras för beteendet på smygtagna bilden – förklarar nu

Mer läsning

Femina