Att gå till frisören är en självklar del av skönhetsunderhållet för de allra flesta – åtminstone några gånger om året besöker man frisörsalongen och får håret tvättat, klippt och fönat, kanske till och med lite färg eller slingor. Men sedan coronapandemin bröt ut för tio månader sen är det många som har dragit sig för att gå till frisören.

Därför kan det vara bra att veta hur man ska ta hand om sitt hår på bästa sätt – här är experternas bästa knep!

Tvätta inte håret för ofta

När håret blir fett så vill man tvätta det, det är bara naturligt. Men att tvätta håret varje gång du duschar är något som frisörer helst ser att du slutar med.

– Om du har normalt hår rekommenderar jag att du inte tvättar det med schampo för ofta, max två till tre gånger i veckan. Du kan också bara skölja det med vatten. Schampot tar alla bort de bra fetterna från hårbotten som håret har nytta av, säger Nick Nørbo Jørgensen, frisör.

Tycker du att håret blir fett och tungt när du använder balsam, och därför behöver tvätta det oftare, så kan det vara en idé att byta – det har antagligen för mycket silikon i sig.

– Precis som du måste välja en foundation som passar din hudtyp, så gäller samma för ett balsam, säger Nick.

Vitaminerna har ingen vetenskapligt bevisad effekt

Vissa är välsignade med en tjock hårman, medan andra får nöja sig med tunna hårtestar. I grund och botten handlar hårkvaliteten om att ha tur i genlotteriet.

Louise Nørskov är lärare i frisörutbildningen vid Aalborg Tech College menar att alla olika knep som sägs ge bättre hår saknar vetenskaplig grund.

– Det finns många vitamintablettet och gummibjörnar på marknaden som lovar att du ska få både mer och starkare hår, men man vet inte om det faktiskt ger resultat.

Sov inte med håret i en knut på huvudet

När det är dags för din kropp att vila med en god natts sömn, så gäller detsamma för ditt hår. Är du en som sover med håret uppsatt i en bulle på huvudet ska du därför tänka om.

– Med en bulle skadar du håret i sömnen, och tofsen skadar håret. Tvinna i stället håret och fäst en liten tofs längst ner, eller gör en lös fläta. På så sätt får håret följa sin naturliga riktning, säger Nick Nørbo Jørgensen.

Var snäll mot håret

I väntan på nästa uppfräschande klipptid är det viktigt att vara snäll mot håret för att det inte ska ta skada.

– Det finns många anledningar till att hår går sönder. Det kan vara att du sätter upp det för tajt eller kammar håret för hårt. Användning av heta plattänger, locktänger och hårtorkar är också skadligt för håret, säger Louise Nørskov.

Gå inte ut med blött hår i kylan

Så här i vintertid är det viktigt att inte gå ut i kylan med fuktigt hår – det kan nämligen skada håret ordentligt. Blött hår expanderar i kyla och blir lättare att bryta av.

– Minusgrader är inte alls bra för håret, särskilt inte vått hår eftersom det spricker på grund av vattnet, säger Nick Nørbo Jørgensen.

Källa: Alt.dk

Läs mer:

Suzanne Reuters krav på fotografen – vill behålla alla rynkor

Stjärnfrisörerna tipsar: Så lyckas du med festfrisyren

Jennifer Anistons frisör ger bästa tipsen för att klippa håret hemma

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: