Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

5 skönhetsprodukter som ger toppmodellen strålande hy

01 apr, 2022 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
Sophia Lie skönhetsprodukter.
Norska Sophia Lie är toppmodellen som hade hela världen som arbetsplats men blev utbränd och bosatte sig i Stockholm. Här har hon gjort succé med sin studio som bjuder på både lyster till huden och välmående för kroppen.
Annons
Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experterBrand logo
Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

Tanken var att norska Sophia Lie skulle utbilda sig till jurist på universitetet. En modellscout ändrade dock på planerna och efter gymnasiet flyttade hon i stället till USA. Där jobbade hon i tio år för Ford Models med basen i New York. Men livet som heltidsmodell visade sig vara en stor utmaning.

– Det gäller att hålla sig i form både fysiskt och mentalt. Mitt lymfsystem är långsamt vilket gör att jag lätt blir svullen och plufsig. De ständiga flygresorna över Atlanten gjorde inte saken bättre. Det var knepigt att hålla sig slank och fräsch.

Sophia letade efter snabba lösningar men hennes problem väckte också ett djupare intresse för hälsa. Sökandet ledde henne till en annorlunda bastu.

Sophia Lie.
Toppmodellen Sophia Lie.

– Jag upptäckte infraröd bastu under åren i New York. Det blev snabbt mitt bästa verktyg för att komma över jetlag. Jag kunde gå in i bastun trött och svullen. 50 minuter senare klev jag ut och kände mig pånyttfödd.

Annons

Från början var det mest en ytlig grej. Men när Sophia blev utbränd vid 28 års ålder förändrades allt. Den tidigare så aktiva tjejen kom inte ens upp ur sängen. Hon fick kontakt med en tysk läkare som hjälpte henne att göra en medicinsk detox. I behandlingen ingick också sejourer i den infraröda bastun.

– Under den här perioden var det bastun som fick mig att komma upp på morgonen och gav mig energi. Den gick från att vara en utseendegrej som gjorde att jag såg bättre ut till att handla om mitt välmående.

Läkaren rådde Sophia att omedelbart sluta med sina långa resor. Hon flyttade till sin pojkvän i Sverige och tog enbart jobb som modell i Europa. I Stockholm fanns dock inte någon infraröd bastu att gå till. Det blev starten för Heat by Sophia Lie, hennes egen ­studio vid Stureplan.

Sophia Lie

Gör: Grundare av hälso- och skönhets­studion Heat.

Ålder: 34 år.

Bor: Pendlar mellan Stockholm och Oslo.

Aktuell: Lanserar den egenutvecklade Infrared Sauna Blanket för hemmabruk. Den är gjord i giftfritt och vattentätt material och kostar 6 995 kr.

Annons

Vad är infraröd bastu?

– Traditionell bastu värmer upp luften i rummet och sedan huden. Temperaturen måste vara väldigt hög för att du ska börja svettas. Infraröd bastu använder i stället ljus som penetrerar huden och höjer temperaturen från insidan. Det ger effekter som är bra både för utseendet och hälsan. Förutom att få bort vätskeansamlingar så boostar det osynliga ljuset immunförsvaret, minskar stress, stimulerar kollagen- och elastinproduktionen och dämpar smärta i muskler och leder.

Nu finns också en helt ny typ av infraröd bastu?

– Jag ville erbjuda mina kunder ett verktyg med ­infrarött ljus för hemmabruk så att du kan uppleva Heat var som helst och när som helst. Det resultaterade i Heat Infrared Sauna Blanket.

Infraröd bastu.
Infraröd bastu, Heat by Sophia Lie.

Vad är det?

– En dubbelvikt filt som är designad att omsluta din kropp i 360 grader infraröd värme. Jag har gjort den extra lång för att se till att alla kan svettas i den och ändå ligga bekvämt och det går att öppna den från insidan. Det fanns redan några varianter på marknaden men ingen i den höga kvalitet jag önskade.

Annons

På Heat kan man också få behandling med LPG. Vad är det?

– En mekanisk massage av bindväven som är mycket avslappnande men också skulpterande och dränerande. Det gör underverk när man känner sig svullen och kanske lätt binder vätska. Både infraröd bastu och LPG är metoder som används av idrottare för att snabbare läka skador och komma tillbaka efter operationer. I ansiktet ger det också fina effekter på elasticiteten och kan användas för att minska ärr.

Har du planer på att öppna fler studior?

– Absolut. Inom en snar framtid. Det är också en del andra spännande projekt på gång så håll utkik!

5 favorit-produkter

1. Uppiggande

H2O Mist från James Read är brun utan sol som ger extra glow och piggar upp. Ca 315 kr/100 ml.

H20 Mist från James Read.
H20 Mist från James Read.

2. Exfolierande

Att få bort döda hud­celler är viktigt om du använder brun utan sol. Bäst på det är milda Exfoliating Polish från ZO Skin Health. Ca 835 kr/65 g.

Exfoliating Polish från ZO Skin Health.
Exfoliating Polish från ZO Skin Health.

3. Kombinerande

”Un” Cover-Up från RMS är foundation och concealer i ett som gifter sig så fint med huden och ger en naturlig finish. Ca 415 kr.

"Un" Cover-Up från RMS.
"Un" Cover-Up från RMS.

4. Strukturerande

Niactil 4 % från Elixir ger både finare hudstruktur och en primer­liknande effekt. Ca 980 kr/100 ml.

Niactil 4% från Elixir.
Niactil 4% från Elixir.

5. Skyddande

Anthelios SPF 50 från La Roche-Posay har jag använt i många år, ett högt solskydd med lätt och skön konsistens. Ca 209 kr/50 ml.

Sophias sköna tips

1. Få in ordentliga detox-rutiner i ditt liv. Två gånger om året gör jag en fem veckors ayurveda-kur som får mig att bli som en ny människa.

2. Återfukta huden både på kroppen och i ansiktet ordentligt. Du kan hjälpa till så att dina bodylotions kan absorberas genom torrborstning. Det får också i gång lymfsystemet.

3. Ut och spring. Boosten av endorfiner och blodcirkulation ger dig både energi och ett bättre utseende.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons