Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

6 oväntade orsaker till att din hy åldras snabbare än vanligt

26 jan, 2022 
AvMalin Ny
FotografPEXELS
Mycket kaffe, sova på mage och klia sig i ögonen. Här är ett par oväntade orsaker till att din hud kan se äldre ut.
Annons

Även om du använder dig av dyra hudvårdsprodukter eller följer en strikt regim finns det faktiskt en del dagliga vanor som kan förstöra en del för din hy. Vissa av dem är dessutom rejält otippade.

TV: Otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
TV: Otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

Här är sex oväntade orsaker till att din hy åldras snabbare än vanligt!

Du dricker mycket kaffe

Många av oss är väldigt förtjusta i kaffe, men att dricka mycket kaffe kan påverka din hy på ett negativt sätt på sikt. Eftersom kaffe är uttorkande kan det påverka din kropp och hy och göra så att rynkor syns tydligare.

Du kliar dig i ögonen ofta

Att klia sig i ögonen kan kännas skönt efter timmar framför datorn, men den här vanan kan också göra dina ögon röda och torka ut hyn runtom. Efftersom hyn under ögonen är tunn och skör, kan det skada blodkärlen vilket i sig kan leda till mörka ringar under ögonen.

Annons

Du sover på mage

När du sover på mage trycks ditt ansikte mot kudden vilket gör att hyn kan forma vertikala rynkor. Om det händer varje natt, och på samma sätt, kan det leda till att rynkorna förstärks och till slut blir permanenta.

Du använder smink istället för solskydd

Många sminkprodukter innehåller solskyddsfaktor, men skyddet är ofta inte tillräckligt starkt för att ersätta en riktigt bra solskyddskräm. UV-strålar ligger bakom 80 procent av hyns ålderstecken, det vill säga rynkor och hyperpigmentering. Att använda solkräm dagligen har visat sig kunna hejda hudens åldringsprocess något och göra att du blir utan rynkor längre.

Du använder tvål

Tvålar kan vara fina att ha i badrummet, men de är även ganska tuffa mot hyn. Vanliga tvålar innehåller ämnen som kan störa hudens naturliga pH-värde, vilket gör att hyn kan se torr och rynkig ut. Välj istället en mild rengöring som passar din hudtyp.

Du slickar dig om läpparna

Att slicka sig om läpparna är en vana som kan göra att dina läppar blir torra och fnasiga. Din saliv innehåller enzymer som kan gör att dina läppar torkas ut och dessutom skada skyddsbarriären. Se till att alltid ha ditt favoritläppbalsam i din väska för att bli av med ovanan.

Källa: Brightside

Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

Annons