Foto: HFPA
1:06

Efter reklamen: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

(1:06)

Alla människor har något de kämpar med i hårväg – är det inte kluvna toppar och friss, så är det kanske fet hårbotten eller glåmiga strån. Men för personer med tunna hårstrån, en hårtyp som är vanlig i Skandinavien, är det ofta bristen på volym som är boven. Hur man än försöker styla håret ligger det platt, och det ser lätt ut som att man har ännu färre hårstrån än vad man redan har.

Men så behöver det inte vara! Det finns många sätt att lura ögat att håret är fylligare och tjockare än det är. Här är tips på sju olika frisyrer att testa för att ge illusionen av mer volym – vilken gillar du bäst?

Skarp klippning

Om du har tunt hår men inte vill klippa håret i en kortare frisyr så är det smart att välja en skarp frisyr, där hårtopparna är helt raka utan uppklippning.

– Skarpa klippningar har en solid, ren linje i slutet av håret som ger intrycket av fylligare hår. Allt underhår klipps rakt av, vilket ger illusionen av mer volym, säger frisören Seamus McKernan till Real Simple.

Så gör du för att bara behöva tvätta håret en gång i veckan

Box-page

Om du istället föredrar kortare frisyrer så kan det vara bra att testa en så kallad box-page, en frisyr som har kallats ”ett ansiktslyft för ditt hår” av frisörer. Den skarpa pagen skapar volym med sina rena linjer, och maximerar hårets faktiska volym. Välj själv om du vill att den slutar vid axlarna eller vid hakan, vad som är mest smickrande beror på ansiktsform – diskutera med din frisör!

Stegvisa lager

Om du inte tycker om hur det ser ut med raka linjer i håret, och hellre vill ha uppklippt, så finns det mer och mindre smickrande sätt att klippa upp håret när det är tunt. För att maximera intrycket av fyllighet så kan det vara bra att bygga lager framifrån och bak, och alltså göra håret längre framtill än baktill.

Wolf cut

Årets trendigaste frisyr har är faktiskt väldigt smickrande för den med tunna strån som vill ha fylligare hår. Med en wolf cut, eller en shaggy lob, klipper man upp hela håret för att tillföra textur och volym, och håret kan sedan stylas rufsigare eller mjukare, beroende på vilken look man är ute efter. Världsstjärnan Billie Eilish gjorde frisyren aktuell i våras när hon klippte sig.

Nya frisyren blandar två av årets största hårtrender

Nyckelbenslängd

Det här är den perfekta mellanlängden för personer som inte vågar eller vill klippa kort, men som samtidigt känner att det långa håret bara ser trött och platt ut. När frisyren slutar vid nyckelbenen är det kort nog för att kunna passera som en lång page, men fortfarande långt nog att sätta upp i en hästsvans.

Asymmetrisk page

En rolig twist på den klassiska skarpa pagen är den här som är asymmetrisk. Frisyren klipps medvetet ojämn så att den ena sidan av håret är längre än den andra.

Snedlugg

Enligt många frisörer är snedlugg ett bra sätt att addera lite volym i håret, och ge distraktion från de tunna rötterna. Undvik att styla luggen för mycket, det kommer bara få motsatt effekt och göra att luggen ser platt ut.

Ekonomi

Allt du behöver veta under din skilsmässa – delta i Feminas webbinarium

Mer läsning

Femina