Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så gör du för att bara behöva tvätta håret en gång i veckan

23 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografRB/Bauer-Griffin/Shutterstock
kändis med vackert hår
Är hårtvättning det tråkigaste du vet, och en riktig pina i vardagen?
Det finns sätt att slippa tvätta håret särskilt ofta, samtidigt som det fortsätter se fräscht ut.
Här är bästa knepen för dig som bara vill tvätta håret en gång i veckan!
Annons
TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Många är överens om att bland det jobbigaste som finns i skönhetsväg är att tvätta håret. Framförallt om man har långt, tjockt eller lockigt hår kan hårtvättandet kännas som ett enormt projekt – det tar lång tid i duschen, produkter ska appliceras efteråt och sedan tar det en evighet att få torrt.

Därför kan det låta som en dröm att bara tvätta håret en gång i veckan – men hur gör man för att tvätta håret så sällan som möjligt, samtidigt som man får det att så fortsatt fräscht ut mellan tvättningarna?

Innan du bestämmer dig för att börja tvätta håret bara en dag i veckan så finns det några saker att ta i beaktning. Har du tunt och platt hår kommer du behöva tvätta håret oftare än någon som har tjockare eller lockigt hår.

Annons

– Väldigt tjockt eller lockigt hår ser ofta bättre ut en eller två dagar efter tvätt eftersom de naturliga oljorna hjälper till att släta ut ytan, reducera fluffet och frisset, och gör lockarna mer definierade, säger kändisfrisören Michael Douglas till Good to.

Har du färgat hår är det extra bra att låta det gå längre mellan tvättarna – det gör nämligen att hårfärgen håller sin intensitet längre. Däremot måste man hålla koll så att hårbotten mår bra när man tvättar håret mer sällan.

– Om du inte tvättar håret tillräckligt, så kommer hårbotten visa det. Det kommer klia och kan få flagor, vilket gör att håret ser tungt ut och inte kommer behålla sin styling, säger hårexperten Stephanie Sey till sajten.

Tvätta håret en gång i veckan – och få det att se fräscht ut

1. Schamponera två gånger

Ska man tvätta håret en gång i veckan så gäller det att göra det ordentligt. Den första omgången schampo får bort rester av hårprodukter och annat smuts ur håret, medan den andra tvättningen rengör håret på djupet. Applicera schampot i hårbotten, och glöm inte heller området i nacken och bakom öronen.

Annons

2. Undvik balsam i hårrötterna

Balsam är som hudkräm för ditt hår – så fokusera det på de torrare delarna av håret, vilket i stort sett alltid är topparna och längderna. Genom att hålla det borta från hårbotten tar det också längre tid för hårbotten att bli fet. Krama ur håret på vatten innan du applicerar balsamet i hårlängderna, för bästa effekt.

3. Skölj ur håret ordentligt

Det kan låta självklart, men det här är ändå något som många slarvar med. Om du har kvar produkter i håret så kommer det tynga ner håret och nästa hårtvätt kommer behöva komma snabbare än du vill. Ha som tumregel att när du tror att du sköljt ur håret tillräckligt – då sköljer du 30 sekunder till.

4. Hitta ett bra torrschampo

Ska man klara sig med en hårtvättning i veckan är det viktigt att hitta ett torrschampo som håller måttet och passar ens hår. När du väl hittat rätt torrschampo, så gäller det att du inte överanvänder produkten – det kommer bara ge motsatt effekt, och tvinga fram en tidigare tvättning.

TV: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampooBrand logo
TV: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo
Annons