Kvinna med blött hår
1:49

Efter reklamen: 10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

(1:49)

1. Borsta blött hår

Håret ska borstas ut innan man kliver in i duschen för att tvätta det, menar Siobhán Quinlan.

– Jag borstar alltid mitt hår före duschen, när det är torrt, för att få bort tovor.

Att borsta håret torrt minskar risken för att håret går sönder.

2. Borsta blött hår med vilken borste som helst

För många är det dock nödvändigt att reda ut håret med en borste när det är blött också, för att få bort alla knutor och tovor. Men gör man det är det viktigt att använda rätt typ av borste, en som är gjord för att användas i blött hår.

Zyn Chakrapong

3. Borsta för aggressivt

Ibland känns det som att det enda sättet att få håret fritt från trassel är att borsta riktigt hårt. Men ska man borsta blött hår måste man vara riktigt försiktig, för håret är mer elastiskt och har lättare för att både skadas och gå av.

– Man måste vara försiktig, och inte dra i håret. Börja alltid från topparna och jobba dig uppåt medan du håller sektionen av hår som du borstar i handen, säger Siobhán Quinlan, som tipsar om att borsta håret när det är balsamerat.

Nya trendiga hårfärgen du kommer se överallt – och som alla passar i

4. Vara för oförsiktig när man torkar håret

Du kanske har hört att man inte ska använda en vanlig bomullshandduk när du ska torka håret, men enligt Siobhán Quinlan är det snarare hur man torkar håret som är det viktiga, än med vad.

– Vissa personer tror att en bomulls-tshirt är det bästa man kan använda, och det finns många snitsiga handdukar där ute. Men jag tror inte det handlar om det lika mycket som hur man torkar håret. Man vill inte burra upp håret – snarare än att gnugga, så kläm försiktigt ut fukten.

Feminas redaktion listar sina sminkfavoriter – 8 riktigt bra tips

5. Använda stylingverktyg innan håret är torrt

– Det här är så läskigt! Du kommer skada ditt hår. All den där värmen kommer i stort sett koka vattnet i ditt hår, så du kokar i stort sett ditt hår, det är inte något man vill göra, säger frisören.

Håll plattänger, locktänger och andra verktyg borta från håret innan det är torrt.

6. Sätta upp blött hår i en tofs

Hårets elasticitet förändras när det går från blött till torrt – man kan säga att håret krymper när det torkar.

– Om du sätter upp det med en tofs när det är blött så kan det förstöras vid tofsen. Om du verkligen vill sätta upp håret innan det är torrt är det bättre att använda hårnålar eller en hårklämma.

7. Föna plaskvått hår

Det här handlar mindre om att skada håret, och mer om att det är opraktiskt.

– Att föna hår som fortfarande är så blött att det droppar kommer helt enkelt ta längre tid. Håret hittar sin form när det är fuktigt tills det är torrt, så jag säger oftast till folk att handdukstorka det ordentligt eller låta det lufttorka en stund innan.

Åtta hårmissar som gör att du ser äldre ut än vad du är

Källa: Real simple.