Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

7 saker som skadar håret – som du inte tänkt på

11 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi är många som drömmer om ett friskt och långt hår – men det kan vara lättare sagt än gjort att få till.
Många av sakerna vi gör med håret regelbundet kan skada det, utan att vi vet om det.
Här är sju saker du kanske gör som håret inte mår bra av.
Annons
Video: 9 gånger kändisar gjort stora hårmakeoversBrand logo
Video: 9 gånger kändisar gjort stora hårmakeovers

Färgar håret för att täcka några få grå hår

Har du bara några få gråa hårstrån, men har börjat färga hela håret för att dölja dem? Det sliter onödigt mycket på hårsvallet och hårbotten. Om du har råd att färga håret hos frisör i stället kan de välja bara de delar av håret som behöver färgas och bespara resten.

Använder ricinolja

Det är lätt att tänka ”olja som olja”, och tro att all olja är bra för håret om det är torrt, men så är det inte riktigt. Att använda ricinolja i håret kan snarare göra att håret blir frissigare och tovigare än innan.

Skyddar inte håret från solen

Alla vet att solens strålar skadar huden – men få tänker på att även håret behöver solskydd. Framförallt om somrarna är det viktigt att använda hårprodukter med solskyddsfaktor, och väga upp solens effekter med vårdande balsam som inte tvättas ur.

Annons

Sätter ofta upp håret i hästsvans

Är en tajt hästsvans din standardfrisyr? Då borde du tyvärr tänka om. Att hela tiden ha håret uppsatt i hästsvans gör att håret både kan börja gå av, och att du tappar hår kring hårfästet. Att ha hästsvans emellanåt är inga problem, men se till att byta frisyr ibland.

Håret har alltid samma bena

Precis som i fallet med hästsvansen så mår håret bra av att även byta bena ibland. De flesta märker att håret faller naturligt i en viss bena, men att ha håret på samma sätt hela tiden kan göra att det ligger plattare och att håret skadas. Genom variation får håret avlastning.

Du kammar håret i duschen – eller inte

Frågan om du borde borsta håret när det är blött eller torrt besvaras med din hårtyp – personer med lockigt hår bör kamma håret när det är blött för att bevara lockarna och slippa friss. Har du däremot rakt hår ska du vänta tills håret är torrt innan du kammar, för att undvika att håret skadas.

Vanliga handdukar

Vanliga frottéhanddukar är bra för att få bort fukt, men kan vara desto värre för ditt hår. Om du märker att håret är slitet eller frissigt kan det vara värt att testa en handduk i mikrofiber i stället, eller att torka håret med en vanlig t-shirt i bomull.

Källa: Brightside.

Annons