Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

8 hårproblem – detta avslöjar de om din hälsa

01 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Hår som inte lägger sig som man vill, omöjliga tovor och lockar som inte håller. Det finns många problem vi möter med vårt hår, men en del kan faktiskt vittna om hälsoproblem. Här är åtta varningstecken och orsakerna som kan ligga bakom.
Annons

Vem drömmer inte om ett tjockt, glansigt hår och att aldrig behöva ha en dålig hårdag? Tyvärr är inte verkligheten alltid lika bildskön som drömmarna.

En del problem med håret, som kluvna toppar och hår som faller platt, är vardagliga och inget du behöver oroa dig för. Andra problem med håret kan fungera som varningssignaler för att något annat i kroppen förändrats och kanske behöver uppmärksamhet och hjälp på traven för att må bra.

Här är 8 symptom och vad de kan bero på:

1. Ditt hår växer inte

Hår består till stor del av protein och behöver det för att kunna växa. Växer inte luggen du klippt ut kan du lägga till mer protein, mineraler och hälsosamma fetter till din diet.

2. Du tappar hår

Tappar du mycket hår kan det vara ett tecken på att du får i dig för lite järn. Det kan även vara ett tecken på förändringar i hormonerna i samband med graviditet, klimakteriet eller när du byter hormonellt preventivmedel. Besök en läkare om du tappar onormalt mycket hår eftersom flera orsaker kan ligga bakom håravfall.

Annons

3. Ditt hår är torrt och risigt

Torrt hår kan indikera hormonella förändringar i samband med graviditet, klimakteriet eller andra förändringar i kroppen. Det kan även vara ett tecken på att ditt hår utsätts för påfrestning, både av vinterns kyla och av din varma plattång. Återfukta håret och undvik hårvårdsprodukter som innehåller alkohol, eftersom att det torkar ut håret.

 

4. Din hårbotten kliar

På hårbottnen bildas ett lager av talg som fungerar som ett slags balsam för huden och håret. Kliar din hårbotten mycket kan det bero på att du har en underproduktion av talg. Ät mat som är rik på betakaroten, exempelvis morot och pumpa, för att öka produktionen.

5. Håret i nacken går av

Om håret i nacken och bak på ditt huvud bryts av kan det vara ett tecken på att du sover oroligt och rör dig mycket i sömnen. Håret slits när det gnuggas mot din kudde. Byt ut bomullsörngottet mot ett i silke för att minska den slitande friktionen mellan hår och textilier.

Annons

6. Ditt hår blir ljusare

Solljus bleker och tär på håret. Glöm därför inte att skydda sitt svall, precis som huden, när du vistas i solen. Genom att äta mat rik på E-vitamin får du även ett naturligt bättre solskydd.

7. Ditt hår har fått en ny textur

Det är inte bara färgen utan även hårets textur som förändras med åldern. Enligt frisören Eric Rosado som Goodhousekeeping.com pratat med förändras hårtexturen var sjunde till tionde år. En ny textur är därför något helt naturligt som kommer med åldern.

8. Ditt hår blir grått

Oftast är grått hår endast ett tecken på ålder, vilket hänger ihop med dina gener. En del forskare menar att det även kan bero på stress och trauman. Stresshormoner förhindrar hårsäckarna från att ta upp melanin, pigmentet som ger din hår sin färg. Många som drabbats av tillståndet har dock vittnat om att de fått tillbaka sin hårfärg när de fått rätsida på livet igen.

Källa: Goodhousekeeping
Foto: Shutterstock

Läs även 

Annons