Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

8 vanliga misstag när du använder balsam

13 feb, 2020 
AvMikaela Alex
balsam
Har du använt balsam fel hela ditt liv? Många av oss tänker inte på att anpassa användandet efter hårtypen. Här är 8 vanliga balsamfel vi gör.
Annons
(FEMINA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tipsBrand logo
(FEMINA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tips

Okej, att vi aldrig lyckas styla håret som de gör på salongen har vi lärt oss acceptera. Men måste håret tappa ALL glans och stuns?

Förutom att vi inte har samma inlärda tekniker som proffsen så gör många av oss flera fel när vi försöker ta hand om vårt hår. Till exempel har vi i för mycket balsam eller sköljer ur det för dåligt. Och det är bara två av många fel vi kan göra med balsam i håret.

Här listar proffsen de vanligaste felen vi gör när vi använder balsam.

Du har det i hela håret

Dina hårrötter behöver inte balsam. Skalpen producerar själv en olja som motverkar att den torkar ut. Dessutom är rötterna sällan lika skadade som topparna, alltså finns inget behov av balsam där. Så håll balsamet till de yttersta topparna.

Du överdoserar

Har du i för mycket balsam kan det göra håret tungt och livlöst, särskilt om du har väldigt tunna hårstrån. Normalt hår behöver en klick i ungefär samma storlek som en femkrona. Har du väldigt långt och tjockt hår som absorberar balsamet behöver du antagligen lite mer.

Annons

Du hoppar över det

Även om ditt hår är supertunt eller fett så behöver du använda balsam, särskilt om du har lockigt eller krulligt hår. Annars är risken att det blir väldigt torrt, skört och spretigt.

Ett tips för dig som har fett hår är att undvika produkter som innehåller silikon, vilket kan göra att håret känns tungt, fett och smutsigt.

Du skippar inpackningen

Har du tjockt, långt hår rekommenderar proffsen att man gör en djupverkande inpackning minst en gång i veckan. För dig med torrt och färgat hår kan det vara bra att göra det oftare, kanske varannan tvätt. Och du med väldigt fint hår bör istället satsa på ett leave in-balsam och inte inpackning, eftersom det kan göra håret tungt.

Upplever du att ditt hår börjar bli tunnare? Det kan finnas flera olika orsaker!

Du använder 2-i-1

Produkter som säger sig vara schampo och balsam i ett är inte tillräckligt återfuktande om du har hår som är längre än kind-längd. Vid den längden är håret längst ner ett år eller äldre och behöver ett balsam som är mer fokuserat.

Annons

Du använder fel produkter

Skräddarsy dina produkter efter vad ditt hår behöver. Har du färgat hår så finns det balsam specifikt för det, och har du tunt hår eller tappar hår ska du satsa på ett leave in-balsam, och så vidare.

Du låter det vara i för länge

Läs på förpackningen! Står det 2-3 minuter så är det det som gäller. Lämnar du balsamet i för länge kan håret bli tungt och oljigt.

Du schamponerar först

Det låter kanske märkligt, men ett tips för mer volym är att låta balsamet verka först och att använda schampo efteråt. På så sätt ser du till att inget balsam finns kvar i håret efter duschen, och håret blir inte nedtyngt och kompakt.

Källa: Prevention

Annons