Frisör med kund.
Se kändisarnas värsta frisyrer – enligt dem själva
0:52

Efter reklamen: Se kändisarnas värsta frisyrer – enligt dem själva

(0:52)

Slå på ljud

Ha fel kläder

Frisörer tipsar ofta om att man ska ha den typen av kläder som du bär i vanliga fall när du går till frisören, för att se att klippningen passar med den typen av plagg. Men det finns några plagg som går helt bort för frisörerna.

”Ha inte en hoodie eller en polotröja. Om du kan ta av dem är det okej, men de är båda i vägen när jag försöker klippa och färga”, skriver en frisör på forumet Reddit, som sajten Now I've seen everything hänvisar till.

Även knäppt skjortor med krage och slips är bättre att skippa när du ska till frisören.

Komma med orimliga förväntningar

Många som går till frisören gör det med en inspirationsbild på hur de vill att frisyren ska se ut. Men om du väljer en bild på ditt drömhår – se då till att personen har samma typ av hår som du själv. Har du tjockt hår ta en person med tjockt hår och vice versa.

En del personer hoppas också kunna färga håret från mörkt till platinablont i en sittning – något som är helt omöjligt. Så kom in med realistiska förväntningar på din frisör.

Vara känslostyrd

Att gå till frisören när andra delar av ens liv går åt fanders är lite av en klyscha, men något många gör emellanåt. Men det kan gå ut över ditt frisörbesök om du kommer in i salongen för uppfylld av känslor.

”Kom inte till frisören i vredesmod för att din pojkvän sårat dig, och nu vill du klippa av ditt långa hår till en pixiefrisyr för att visa att du har kontroll över ditt liv. Det spelar ingen roll hur bra det ser ut. du kommer hata det, du kommer gråta och du kommer hata oss för att vi lät dig göra det. Det här är anledningen till att frisörer alltid försöker prata ner dig från räcket och många erbjuder en långsammare övergång”, skriver en frisör om sina erfarenheter.

5 frisyrer som skadar ditt hår utan att du vet om det

Inte kunna sitta still

Det säger sig själv – en person som inte kan sitta still i frisörstolen men i stället rör på benen eller byter sittställning hela tiden är svår att klippa. Sitter du snett kan det också göra att frisyren blir kortare på ena sidan än andra, fast det ser rakt ut i stolen.

Att inte veta hur mycket hår som ska klippas

De flesta frisörer bryr sig mer om hårets kvalitet än längd – det som är slitet ska klippas av. Men om du som kund inte varnar din frisör och säger att du vill ha kvar längderna så kan du få en otrevlig överraskning när du är färdigklippt.

”Snälla ha koll på hur mycket 15 centimeter faktiskt ser ut på en linjal. Ibland tror du att du vill klippa så mycket, men du är inte medveten om hur det faktiskt ser ut”, konstaterar en frisör.

Hår som klipps av frisör.

Håll koll på hur mycket hår du vill ska kapas.

Foto: TT.

Ha smutsigt hår eller massor av produkter

Nästan alla frisörbesök börjar med att man får håret tvättat – men det betyder inte att det är okej att komma in med hår du inte tvättat på en vecka eller som är fullproppat med hårprodukter.

”Ha inte i saker godtyckligt i håret bara för att de är naturliga, som kokosolja. Ofta gör de mer skada än nytta eller inget alls, och jag måste schamponera ditt hår 29 gånger bara för att håret ska sluta kännas fett”, säger en frisör.

Inte ta hand om färgat hår

Om du har lagt tusentals kronor på att få en specifik hårfärg under ett frisörbesök tycker många frisörer det är underligt att du inte vill lägga några hundra kronor till på produkter som får håret att hålla. Speciellt irriterande är de när samma kunder sedan klagar på att hårfärgen inte håller så länge.

Bästa frisyrerna för tunt hår efter 50

Hålla hårexperimenten hemliga

Det kan kännas pinsamt att erkänna för frisören att du har färgat håret hemma eller själv färgat med henna. Men att ljuga kan förstöra håret helt.

”En vän till mig hade en skräckupplevelse där en kvinna kom in, lovade heligt att hon inte hade använt hårfärg och ville få håret färgat. Hon fick kemiska brännskador i hårbotten på grund av att blekningen reagerade med hemmafärgen. Hon tappade allt sitt hår. Frisörer kommer inte döma dig, de vill bara hålla dig säker”, säger en frisör.

Kolla på frisören när de jobbar

Det är inte många frisörer som kanske säger ifrån om deras kunder kollar för intensivt på dem när de jobbar – men de flesta skulle nog vilja göra det emellanåt.

”Snälla ha inte öppna ögon när jag tvättar ditt hår, det är ganska stelt när någon stirrar upp i dina näsborrar”.

Mest läst