Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bästa frisyrerna för tunt hår efter 50

02 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Efter att ha passerat 50 år är det vanligt att märka en markant skillnad i hårkvalitet – håret blir torrare, tunnare och sprödare.
Frisören Annie Ankervik ger sina bästa tips på hur du ska tänka med ditt hår i mognare ålder, och vilka frisyrer som är allra snyggast.
– Tunna, fina och raka hår tycker jag i stort funkar väldigt bra i helare – alltså inte uppklippta – frisyrer i alla längder, säger hon till Damernas värld.
Annons
Tips för dig med tunt hårBrand logo
Tips för dig med tunt hår

Det är inte konstigt att märka en stor skillnad i håret efter att ha passerat 50 år. De gamla trotjänarna till produkter fungerar kanske inte längre som de brukade, och håret känns både torrare och tunnare än du är van vid. På grund av hormonella förändringar i klimakteriet förlorar håret ofta både elasticitet och pigment.

Men det betyder inte att det är hopplöst att vara snygg i håret för att man passerat en viss ålder – med rätt anpassningar kan barret vara finare och mer välmående än någonsin.

Annie Ankervik, prisbelönt frisör, menar att det är viktigt att du tar hjälp av din frisör för att hitta produkter som passar till just ditt hår. Unna dig regelbundna klippningar för att hålla håret så fräscht som möjligt.

Annons

När det kommer till frisyrer så finns det många varianter att välja på som passar moget hår.

– Tunna, fina och raka hår tycker jag i stort funkar väldigt bra i helare – alltså inte uppklippta – frisyrer i alla längder. Har du ett lockigt eller vågigt, tunt hår så är det fint med lite mer uppklippta frisyrer. Frisyrer handlar mycket om personlighet och karaktärsdrag – klä dig så som du vill framstå när du besöker din frisör och förmedla vad du vill uppnå för känsla, säger hon till Damernas värld.

Robin Wright föredrar kortare frisyrer.

Måste man klippa håret efter 50?

Många kvinnor tycker om att klippa håret kort efter 50, och det finns flera trendiga varianter på en kort frisyr som passar tunnare och torrt hår.

– Det finns en trend som är stor just nu som jag tycker funkar fint på tunnare, fina hår och det är en modern shag! Bixie-cut är en annan trend som också funkar väldigt bra, säger hon.

Annons

En bixie-cut är en blandning av en klassisk page och en kortare pixie-klippning.

Men alla vill inte kapa längderna bara för att håret blir sprödare, och självklart går det att behålla sitt långa hår fastän man passerat 50. Det viktiga då är att tänka på hur man tar hand om håret, menar Annie.

Jennifer Aniston har behållit sitt långa hår efter 50.

– Använd produkter som fyller håret med fukt, på så vis känns håret tjockare och större. Och var noga med att inte till exempel sätta upp håret på samma ställe på huvudet hela tiden, utan alternera både position och vad du sätter upp det med, så nöts håret inte lika mycket.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons