Meryl Streep, Helen Mirren, Allison Janney i grått hår.
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

(1:18)

Slå på ljud

Att bli gråhårig är något som kan vara väldigt laddat för människor – många ser de gråa hårstråna som ett tecken på att de blivit äldre, och en del tycker inte att de passar i det. Oavsett om man väljer att rocka det gråa håret så fort silverstråna börjar dyka upp, eller om man spenderar tusentals kronor på att färga håret hos frisör varje år, så väljer de flesta förr eller senare att faktiskt bli gråhåriga fullt ut. Enligt frisörer så rekommenderas man att omfamna sin gråa hårfärg åtminstone när 80 procent av håret är grått – eller om man märker att håret blir torrt och skadat av all hårfärg.

Men när man väl bestämt sig för att bli gråhårig, så är det en del saker som händer, som man kanske inte hade reflekterat över innan.

Miranda, 41, slutade lägga tusenlappar på att färga – älskar sitt gråa hår

Du kan spara pengar

Oavsett vilken hårfärgningsstrategi man har haft för att dölja det gråa håret, så försvinner den utgiften när man väljer att visa upp det gråa håret med stolthet. Sen är det upp till en själv om man i stället börjar lägga pengarna på en annan utgift, eller sparar dem till något roligt!

Håret kan gå igenom en osmickrande fas

Att växa ut håret när man har haft det färgat är en process som kräver en del tålamod, och det kan vara osmickrande ett tag. Men det finns saker man kan göra för att underlätta detta. Genom att färga håret i en kall nyans för att matcha det gråa, eller lägga in slingor, så gör man övergången mindre tydlig.

Klipp och färga håret - här är stilarna som gör att du ser yngre ut än någonsin

Håret kan se tunnare ut

Hårgärg gör att håret ser tjockare ut av två anledningar. Dels får varje hårstrå mer volym av själva hårfärgen för att roten sväller, och dels ger det illusionen av djup och ljus i håret, vilket gör att man får intrycket av en mer voluminös frisyr. När man slutar färga håret tappar man alltså en del volym.

Du kan vilja uppdatera din sminkrutin

Hårfärg påverkar hudtonen, och när du slutar färga håret kan man få intrycket att huden känns lite glåmig och tråkig.

– Om du har grått hår som växer ut kan du upptäcka att du vill ha läppar i en klar färg eller en vågad ögonlook för att framhäva dina drag, säger kändisfrisören James Corbett.

Hårets textur kommer ändras

– Beroende på din naturliga hårtyp så kommer hårstråna bli antingen grövre eller mer fragila när du blir gråhårig. Hårfärg kan vara bra för hårtextur, eftersom fettet för att man får mindre flygigt och frissigt hår. Men hår kan också blir starkare och bättre om det har skadats med hårfärg, säger Corbett.

Därför kan man få grått hår på kort tid – forskaren: ”Skadan är permanent”

Du kanske börjar en ny träningsrutin

Många associerar grått hår med att åldras, och när man omfamnar sin nya gråa frisyr, så är det inte ovanligt att man känner sig äldre. Därför är det vanligt att man hittar något annat för att fortsätta känna sig ung – som en ny träningsvana.

Du kan vilja ha en ny frisyr

– När kvinnor omfamnar sin naturliga hårfärg så vill de ofta ha en mer kaxig eller sofistikerad frisyr för att behålla en look som reflekterar deras personlighet och ett nytt kapitel i livet, säger James Corbett.

Hela garderoben kan komma att bytas ut

– Ibland får en ny hårfärg oss att tänka om kring hela vår look. Man kan upptäcka att stora halsband eller mer vågade modeval gör att man känner sig mer som sig själv igen, säger frisören.

Du kan känna dig mer fri

För många kvinnor är det befriande att slita färga håret och försöka dölja de grå hårstråna, och i stället lära sig att tycka om dem.

– Det ger dem chansen att skaffa en ny attityd – ”Jag har gått till grått och jag mår toppen”.

Källa: Reader's digest.

Stjärnmodellen visar gråa håret: ”Jag gillar dem”