Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Misstaget många gör med balsam: ”Kan inte undvika”

29 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med vackert hår
Har du också vuxit upp med att få höra att balsam absolut inte hör hemma i hårbotten, och enbart ska appliceras i längderna?
Då är du inte ensam – men det kan vara dags att tänka om.
– Du kan ju inte smörja huden i hårbotten med vanlig hudkräm, och det är ju fortfarande hud som behöver fukt, säger frisören Jonny Westberg.
Annons
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör

Vissa påståenden om hår har vi fått höra redan som barn, och sedan burit med oss genom hela livet. Hur du ska applicera balsam i håret är helt klart en sådan sak. Många kan nog känna igen sig att man fått höra att balsam bara får appliceras i längderna i håret och absolut inte i hårbotten, för då blir håret flottigt och platt fast det är nytvättat. Men stämmer det verkligen?

Nej, menar frisören och utbildaren Jonny Westberg, som arbetar med Henkel Hair professional.

– Frisörer tycker olika här – antingen att man absolut kan ha det eller absolut inte. Men jag säger absolut! Man kan inte undvika att få den i hårbotten, säger frisören.

Beror på vilket balsam

Han är dock noggrann med att poängtera att det handlar om att använda rätt produkter – alla balsam kommer inte göra håret och hårbotten en tjänst.

Annons

– Men det är väldigt viktigt att man väljer rätt balsam för sin hårbotten, för det finns så olika produkter och vissa kan tynga ner håret och ge en negativ effekt. Om man har en produkt med mycket silikoner och oljor och får det i hårbotten kan det göra att håret känns platt och fett. Så det handlar helt om produktvalet, säger han.

Men har du rätt sorts balsam finns det ingen anledning att hålla det borta från hårbotten menar Jonny – hur ska du annars kunna ge fukt åt huden där?

– Du kan ju inte smörja huden i hårbotten med vanlig hudkräm, och det är ju fortfarande hud som behöver fukt.

Så får du mer volym i håretBrand logo
Så får du mer volym i håret
Annons