skönhetsprodukter på sminkbord

Cosmetic branding, girly and glamour concept - Cosmetics, makeup products on dressing vanity table, lipstick, foundation base, nailpolish and eyeshado

I den här ordningen ska du använda dina produkter enligt The skin coach
1:44

Efter reklamen: I den här ordningen ska du använda dina produkter enligt The skin coach

(1:44)

Slå på ljud

Kicks jobbar hela tiden på att förbättra sitt eget miljöarbete men ser också som sin uppgift att underlätta för dig som konsument i badrummet. Ett led i detta är att man sedan några år kunnat lämna in sitt kosmetiska avfall i butik för att det ska kunna återvinnas på bästa sätt. Nu sjösätter man ett nytt projekt i några av kedjans butiker i Stockholm där man utvecklat konceptet. Vi tog kontakt med hållbarhets-specialisten Åsa Fredriksson Jedeskog på Kicks för att få veta mer.

Bästa tipset när du ska raka benen

sustainable specialist åsa fredriksson jedeskog på kicks

Ni har utvecklat er tjänst att lämna in kosmetiskt avfall. Vad består den nya tjänsten av?

- Våra kunder har kunnat lämna in kosmetiskt avfall i utvalda butiker sedan 2017. För att underlätta både för våra medarbetare och våra kunder gör vi nu ett test med en återvinningsstation i tre butiker*. Här kan kunderna själva sortera sitt kosmetiska avfall. Vår förhoppning är att det blir ännu lättare att se var de kan lämna sitt kosmetiska avfall istället för att som tidigare lämna över det till våra medarbetare i butikerna, som sedan sorterat det på lagret. I takt med att vi gör det mer synligt hoppas vi öka medvetenheten om att vissa produkter ska lämnas till återvinning istället för att slängas i papperskorgen. Testet pågår till februari och förhoppningsvis kan vi sen rulla ut återvinningsstationen till fler butiker.

Kan man lämna in vilka kosmetiska produkter som helst?

5 frågor om retinol – superexperten reder ut!

- Ja, så länge det är kvar produkt i förpackningen kan man lämna in alla gamla kosmetiska produkter. Om förpackningen är tom sorterar man den själv i förpackningsåtervinningen.

Vad händer med de inlämnade produkterna?

kicks nya återvinningsprojekt i butiken i kista galleria

- Det mesta av detta avfall förbränns i en anläggning för farligt avfall där man har fler reningsprocesser än där vanligt hushållsavfall förbränns.

Vet du hur mycket skönhetsprodukter som slängs i vanliga soporna?

- Tyvärr vet vi inte det men då vi i våra butiker fick in nästan 6000 kg kosmetiskt avfall förra året så antar vi att det tidigare har hamnat i vanliga soporna eller helt enkelt legat kvar i en låda i badrummet. Även flera av de kommuner vi samarbetar med har sett en ökad mängd kosmetiskt avfall på sina återvinningscentraler, vilket är roligt att se eftersom det tyder på att vårt initiativ ger ringar på vattnet och att det finns ett behov av att guida kunder rätt i hanteringen av dessa produkter.

Har du fler tips på hur man kan bli mer miljösmart i badrummet?

Tidernas bästa parfymer – hela listan

- Här är några enkla saker du kan göra:

  • Använd upp de produkter du köpt eller ge bort till en vän om produkten inte passade dig.
  • Sortera alla tomma förpackningar efter material. På så sätt kan de bli nya förpackningar.
  • Lämna in ditt gamla nagellack till återvinning.
  • Stäng av vattnet när du schamponerar håret.
  • Släng bara toapapper i toaletten - inga bomullspinnar, bomullsrondeller, tamponger eller våtservetter.

*Haninge C, Kista och Täby.

Mest läst