Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Tidernas bästa parfymer – hela listan

18 nov, 2021 
kvinna som testar parfym i affären
Dags att uppdatera doftgarderoben men vet inte vad du ska välja? Här tipsar vår skönhetsredaktör om hennes favoritparfymer genom åren – från luftiga vardagsdofter till häftiga festparfymer.
Annons

Vintern är här och vad kan vara härligare än att möta den nya säsongen med en uppdatering av doftgarderoben. Vet du inte vad du ska välja? Att shoppa parfym på nätet kan vara en smula klurigt men för att guida dig har jag listat alla mina favoritdofter genom åren här, från den elegant komponerade och moderna mysk-klassikern till den totalt galna violexplosionen.

Många av dofterna går dessutom att fynda nu under Black Week och på Black Friday – här hittar du alla rabatter inom skönhet och mode under veckan!

Bottega Veneta EdP

Bottega Venetas första parfym
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Det italienska modehusets allra första doft från 2011 är en blommig chypre i elegant flaska, en sensuell smekning där mjuk jasmin, bergamott, ekmossa och patchouli blandas med lena lädertoner.

Annons

Bottega Veneta EdP kostar 795 kr/30 ml och finns hos Åhléns, som kommer ha 25 % rabatt på doft under lördag-söndag, här (reklamlänk).

For Her EdT, Narciso Rodriguez

for her narciso rodriguez
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Mysk kan vara otroligt sensuellt när den används rätt. Mästare på just det är Narciso Rodriguez som nu har en hel familj med doftar på temat. Det var Christine Nagel och Francis Kurkdjian som tillsammans komponerade hans första For her, den fick mig att falla hårt och jag älskar den fortfarande. Det här är en modern mysk, elegant och oemotståndlig där du förutom huvudnoten hittar apelsinblom, osmanthus, amber, vetiver, vanilj och patchouli.

Annons

For Her EdT från Narciso Rodriguez kostar 610 kr/30 ml och finns hos Åhléns, som kommer ha 25 % rabatt på doft under lördag-söndag, här (reklamlänk).

1957, Chanel

hudnära parfym från chanel
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Letar du efter en hudnära behaglig doft med lyxkänsla så är det här precis det. 1957 ingår i Chanels allra finaste kollektion Les Exclusifs och bygger på en subtil och sensuell vit mysk-not. Kring den svävar bergamott, iris, ceder, neroli och honungsnoter. Plus en väl balanserad pudrighet. Den är som en skräddasydd vit skjorta där tyget faller perfekt kring dina former och framhäver dem på allra bästa sätt.

1957 från Les Exclusifs de Chanel kostar 2140 kr/75 ml EdP och den finns här.

Annons

Black Opium, YSL

ysl black opium
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Klassiska Opium är på tok för bedövande för mitt huvud men den här nya versionen som lanserades 2014 har YSL verkligen lyckats med. Det är en modernt kryddig gourmand-variant där ett lent kaffe-ackord är stjärnan tillsammans med vanilj och vita blommor. Det har kommit flera så kallade flankers där man twistat noterna men det är ursprungs-varianten jag gillar bäst.

Black Opium från YSL kostar 665 kr/30 ml EdP och den finns här (reklamlänk).

Baccarat Rouge 540, Maison Francis Kurkdjian

baccarat rouge 540, hyllad doft från maison francis kurkdjian
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Mjuk, varm, behaglig, lyxig, lite sockerknäckig och speciell utan att vara knasig, det är vad den här exklusiva och hyllade doften bjuder på. Den är otroligt välkomponerad med sin notmix av jasmin, saffran och tränoter från ädelgran och cederträ. Men man får dosera ut den sparsamt för det är dyra droppar.

Annons

Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdjian kostar 2200 kr/70 ml EdP och den finns på NK.

Mojave Ghost, Byredo

Byredos doftklassisker Mojave Ghost
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Den här moderna klassikern är bara en av flera favoriter jag har från Ben Gorhams Byredo. Inspirationen kommer från den kaliforniska öknen men det är ingalunda en tung historia. Snarare tvärtom, en luftigt fräsch och samtidigt subtilt sofistikerad blomdoft där du får violnoter, ambrette, sapotill-plommon, magnolia och sandelträ. Trots sin lätthet lyckas den förtrolla både sin bärare och de runt omkring. Den är rykande aktuell då man precis gjort ett samarbete med kulthårmärket Ouai och doftsatt deras leave-in balsam med just Mojave Ghost.

Annons

Mojave Ghost från Byredo kostar 1400 kr/50 ml EdP och den finns här (reklamlänk).

Replica Beach Walk, Maison Margiela

doften av strand, sol och solkräm på flaska
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Sommardofternas sommardoft för mig är denna med en mix av sol och varm solkräms-smord hud som torkat efter ett dopp i salt hav. Den rör sig i samma härad som klassikern Bronze Goddess från Estée Lauder men med mindre kokos. För här är kokosmjölk men ihop med heliotrop, ylang ylang, cederträ, en syntetisk "luft"-not som heter transluzone samt en nypa salt.

Beach Walk från Maison Margiela kostar 560 kr/30 ml EdT och finns att köpa med 25 % rabatt här (reklamlänk).

Insolence, Guerlain

guerlains violdröm till doft
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Galen, flörtig, intensiv och rolig, det här är som en parfymernas glittrande berg- och dalbana eller en färgsprakande överdådig galaklänning. Insolence betyder just fräckhet och det stämmer så bra. Huvudnoter är framför allt viol och iris som du får mycket av så gillar du inte dessa så är det bättre att välja något annat.

Annons

Insolence från Guerlain kostar 815 kr/30 ml EdP och den finns här (reklamlänk).

Balenciaga EdP

fransk elegans på flaska
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Här är doftgarderobens lilla svarta som jag tar på mig när jag vill känna mig tjusig. Den här gröna och blommiga doften passar dock lika bra till jeans och t-shirt som den där cocktailklänningen och gör direkt looken chict fransk. När jag sprayar på den blir jag sugen på rött läppstift och en elegant vinge. Den är lätt pudrig men utan att det blir tungt. Så vad innehåller den? Stjärnnoter är viol, peppar, patchouli, cederträ och vetiver.

Balenciaga EdP kostar 595 kr/30 ml och den finns att köpa till nedsatt pris här (reklamlänk).

Annons

Bigarade Concentrée, Edition de Parfums Frederick Malle

parfym för citrusälskaren
Klicka på bilden för att komma direkt till doften.

Vi avslutar med den här citrusexplosionen, men det finns inget stickigt över Jean-Claude Ellenas ljuvliga pomeranscocktail för Frederick Malle. Fräsch och samtidigt fyllig, lite söt och med en smula cool bitterhet. Förutom ett specialframtaget pomeransessens finns här en blyg ros och en bas av eleganta tränoter från ceder och hö.

Bigarade Concentree från Frederick Malle kostar 1150 kr/30 ml EdP och den finns här (reklamlänk).

Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingarBrand logo
Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingar
Annons