kvinna som målar läpparna i bilen

0:58

Efter reklamen: Snyggt målade läppar i raketfart

(0:58)

Ett bra läppstift är såklart grunden till en snygg läpplook men det är inte alltid det hjälper. Vill du få ditt läppstift att hålla sig på plats och sitta snyggt hela dagen finns det några smarta knep som gör att du kan måla på färgen och sedan tänka på annat.

1. Släta ut ytan

Om läpparna är fnasiga bör du få bort flagorna för att få en sådan jämn yta som möjligt att applicera ditt läppstift på. Det fixar du lätt med en läppskrubb. Sugar Lip Polish från Fresh är en klassiker som försiktigt slipar bort torr hud och gör läpparna superlena med bruna sockerkristaller, sheasmör och jojobaolja. Den kostar 210 kr och finns här (reklamlänk från Apprl).

mysig peeling för läpparna från fresh

2. Var generös med fukten

Förbered med fukt. Smart är att preppa läpparna med en mask på natten. Lägg ett lite tjockare lager innan du hoppar i säng och låt det göra sin magi medan du sover. En av de mest populära är Lip Sleeping Mask från Laneige, en len gelcreme som finns i olika varianter. Den kostar 279 kr och finns här (reklamlänk från Apprl).

intensivt återfuktande läppmask från laneige

Bästa röda läppstiften som är veganska

3. Använd en läpprimer.

En primer för läpparna fungerar på samma sätt som den du använder under din foundation. Den jämnar ut underlaget men fungerar också som fäste för läppstiftet. Det får färgen att gå på snyggare och sitta längre. MACs Prep + Prime Lip är ett smidigt transparent stift vars mjuka gelformla låser fast ditt läppstift. Det kostar 185 kr och finns här (reklamlänk från Apprl).

primer för läpparna från mac

4. Slipp clown-effekten

Brukar läppstiftet försvinna fortare mitt på munnen så det bara sitter kvar längst ut till slut? Slipp den här trista effekten genom att grunda med en läppenna. Då menar vi över hela munnen, inte bara runt konturerna. Se till att färgen på pennan är så lik läppstiftet som möjligt. Då kommer färgen nötas mer jämnt.

Så tvättar du dina sminkborstar – steg för steg

5. Bygg en osynlig mur

Blöder läppstiftet utanför konturerna? Stoppa rymningen med en ofärgad läppenna. Den målar du precis utanför läppkanten för att skapa en osynlig barriär. Pröva t ex prisvärda Transparent Lip Liner från Max Factor. Den kostar 69 kr och finns här (reklamlänk från Apprl).

transparent läppenna från max factor

6. Undvik pudertricket

Ett gammal knep som ofta dyker upp i de här sammanhangen handlar om att du ska pudra på läppfärgen när du målat klart för att få det att sitta bättre. Hoppa över det, effekten blir oftast bara mjölig. Det är mycket bättre att satsa på ett välformulerat läppstift, pröva någon av de andra tricken i det här inlägget och stoppa ner ditt stift i väskan så du enkelt kan bättra på under dagen. Har du pudrat på läpparna kommer alla piff-försök bara bli geggiga.