Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Så tvättar du dina sminkborstar – steg för steg

17 maj, 2021 
rengjorda makeupborstar
Rena borstar och penslar är grunden för att du ska få ett snyggt och fräscht makeupresultat. Är du rädd om dina verktyg kommer de dessutom att hålla längre.
Annons
4 sminktips för dig med mogen hyBrand logo
4 sminktips för dig med mogen hy

Borstar och penslar är till för att förfina dina makeupresultat och ge ett proffsigare resultat, vare sig det handlar om concealer eller ögonskugga. Men lika viktigt som vilka verktyg du köper är hur du tar hand om dem. Smutsiga borstar och svampar fulla med produkt kommer inte att vara något positivt. Förutom att finishen inte blir snygg kan gammal produkt vara grogrund för bakterier som i förlängningen ger finnar och utslag. Så gör penseltvätten till en del av din rutin.

Annons

Din nya rutin

Svampar kan behöva rengöras varje dag och skuggpenslar få sig en dusch med en speciell penseltvättsspray efter varje användning, speciellt om du byter skuggfärg. Här sprayar du lätt och torkar av med papper eller en handduk. Däremot räcker det oftast att gå igenom penslar och borstar någon gång i veckan.

smart sprayrengöring för makeuppenslar

Makeup Brush Cleanser från Clinique kostar 205 kr/236 ml och finns här (reklamlänk).

Gör så här med borstar och penslar:

1. Tryck ut en droppe schampo på stråna och massera in.

Annons

2. Fyll en liten skål eller kopp med ljummet vatten och vispa runt borsten/penseln i vattnet. Massera lätt för att jobba igenom rengöringen. Det finns också smarta rengöringsmattor som gör det lättare att få bort smutsen.

3. Skölj igenom ordentligt tills vattnet är helt genomskinligt.

4. Lägg på en handduk och låt torka. Det är viktigt att du inte ställer penslar och borstar upp när de är blöta. Då kan limmet som håller fast stråna lösas upp och metallen som ofta sitter vid fästet rosta.

mild men effektiv flytande tvål att tvätta makeuppenslar med

Weekly Brush Cleanser från Makethemake kostar 99 kr/200 ml och finns här (reklamlänk).

Annons
praktisk plastkopp som gör penseltvättandet lättare

Brush Cleanser Bowl från Makethemake kostar 99 kr och finns här (reklamlänk).

Tänk på detta är det gäller makeupsvampar

Svampar kan behöva diskmedel för att verkligen bli rena, Yes är en favorit bland annat hos makeupartisten Nathalie Berzelius för att det är så effektivt. Makeupsvampar behöver också bytas oftare jämfört med penslar och borstar då det lätt samlas produkt längst in som är väldigt knepigt att få bort.

Annons