Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Frisören: Så minimerar du skadan på håret när du vill bli blond

04 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT, PRIVAT.
Charlize Theron Elin Rantatalo

Många vill ljusa upp håret och bli blonda till våren och sommaren – men det kan vara ordentligt slitigt för håret.
Femina-profilen och frisören Elin Rantatalo ger sina bästa tips på hur du får ljusare hår, men utan att förstöra hårkvaliteten.
– Ett blekt blont hår kan tappa glansen, säger Elin Rantatalo.

Annons
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson

När våren gör entré ordentligt är det många som blir lite extra sugna på att ljusa upp håret och bli blonda – men går det att bli blond utan att det sliter på håret?

Feminas bloggare Elin Rantatalo är utbildad frisör med många år bakom sig i branschen, och hon menar att ett bra sätt att slippa överdrivet slitage är att be om ljusfärg i stället för blekning.

– Det man kan göra är att fråga frisören om det finns möjlighet att använda ljusfärg, det är inte så många frisörer som har kunskapen kring det, men det kan bli vanligare. Med ljusfärg ljusar man upp håret med vanlig hårfärg i stället för att bleka det. Man kan inte räkna med det där superblonda resultatet, men det ger en lyxig blond färg. Ett blekt blont hår kan tappa glansen, säger Elin Rantatalo till Femina.

Annons

Det är dock inte alla som kan använda ljusfärg i håret ens om de skulle vilja – håret måste ha vissa förutsättningar. Men å andra sidan finns det vissa sorters hår som färgen är extra effektiv på.

– Men det beror på vad man har för utgångsläge, för det fungerar inte på redan färgat hår. Däremot funkar det jättebra på gråa hår, säger Elin Rantatalo.

Slingar håret – men inte för ofta

Elin Rantatalo är själv blond och tycker om att slinga håret för att ge det en ljusare look och en härlig fräschör. Men eftersom hon har långt hår, och vill fortsätta med det, är hon mån om att ta hand om håret ordentligt. Därför har hon en särskild strategi för att inte behöva färga håret för ofta.

– Jag själv vill ha lite längre hår, så jag slingar det bara två gånger per år. Om man är ljushårig är det en god idé att göra slingorna på vårkanten, då gör solen att de får en extra skjuts in i sommaren, så håller de en bit in på hösten.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons