Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Årets första skönhetstrend 2021: citronen

20 jan, 2021 
Citronen är full av fina ingredienser för huden men det är bäst att låta proffsen sköna formuleringarna för rätt vårdande mix. Foto TT
Först var det vattenmelon och sedan kom mangon men nu är det dags för en ny härlig frukt att lysa på skönhetshimlen. Och den kunde inte landa bättre i tid - ett riktigt vitaminpiller i rutinen är precis vad vi behöver just nu.
Annons
Tips på fyra mascaror för känsliga ögonBrand logo
Tips på fyra mascaror för känsliga ögon

Citronen är en av de hetaste trenderna på hudvårdsfronten och den gör oss långtifrån sura (om du inte applicerar citronjuice direkt på huden förstås). Den soliga gula frukten piggar faktiskt upp med både välgörande effekt och härlig doft. Att citron innehåller mycket c-vitamin känner de flesta till. Men visste du att den också är en källa till både fruktsyra och niacinamid? Trots allt härligt som finns under skalet bör du undvika att lägga rå citron direkt på huden. Det kan irritera mer än det gör gott. Välj istället något som labb-proffsen rört ihop. Här är några som lyckats få till det riktigt bra.

Lemonade Smoothing Scrub från Ole Henriksens Transform-serie är en vegansk skrubb för ansiktet som jobbar både med sockerkorn, citronskal och AHA-syror för att lösa upp döda hudceller och polera ytan jämn och len. För att hålla huden lugn och fin finns här också extrakt från basilika och kamomill.

Lemonade Smoothing Scrub från Ole Henriksen kostar 425 kr/90 gram. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

Purify & Protect Lemon heter en ny vegansk kroppsvårdskollektion från The Body Shop där eterisk olja från just citron är nyckelingrediens tack vare sina vårdande och rengörande egenskaper. Produkterna är framtagna främst för att ta hand om händerna nu när vi utsätter dem för så mycket slit men här finns också en uppfräschande mist för håret, en rengöring för ansiktet och en duschgel. Doften är väldigt mild och behagliga. Favoriter är praktiska Purifying Hand Wash i pumpflaska och behagligt krämiga Protecting Hand & Body Lotion. Den senare kommer i stor generös tub och innehåller sheasmör från Community Fair Trade-odlingar i Ghana tillsammans med den eteriska citronoljan.

Annons

Alla förpackningar är tillverkade av återvunnen plast, bl a från märkets Communiyt Fair Trade-projekt i Indien.

Purify & Protect Lemon Purifying Hand Wash Protecting Hand & Body Lotion från The Body Shop kostar 95 kr/250 ml resp 155 kr/200 ml. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

Citrafirm Face Oil från Exuviance är en väldigt härlig bekantskap som passar torr hy mycket bra, perfekt den här tiden på året med andra ord. Här samsas ett helt alfabet av vitaminer med citronsyra för att stärka hudbarriären, boosta kollagenproduktionen, skydda mot fria radikaler och ge en finare, klarare och jämnare hudton. Dessutom får du olja från aprikos och argan för fukt på djupet och mjukhet på ytan.

CitraFirm Face Oil från Exuviance kostar 699 kr/27 ml. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

I Klairs uppfriskande och veganska Daily Skin Softening Water hittar du en liten dos citronsyra som lagts till för att tillsammans med sockerrörsextrakt ge en mild, naturlig och daglig exfoliering. Men framför finns här en stor mängd gurkvatten som är rejält återfuktande och samtidigt lugnande huden. Det gör att just det här exfolierande ansiktsvattnet passar även känslig hy och är toppen om du har det och samtidigt lätt får igentäppta porer, ett tips är att trycka en stund extra just där det ofta blir problem.

Daily Skin Softening Water från Klairs kostar 399 kr/500 ml. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

Annons