Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsredaktören: Det här är skillnaden mellan bronzer och contour

23 feb, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock och TT
Kvinna som sminkar sig med contouring
Upptäck vad de här fiffiga basprodukterna gör och du kan lätt fixa en magisk glowig look.
Annons
Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealerBrand logo
Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealer

Brukar du använda bronzer och contouring när du sminkar dig? Har du koll på vad som egentligen skiljer de två produkterna? Kollar man snabbt kan det faktiskt vara svårt att förstå var skillnaden egentligen är. Båda går i mörka bruna toner och kommer i ungefär samma konsistenser.

Vad är skillnaden mellan bronzer och contour?

Solpuder är något som använts under åratal och de flesta av oss har rätt bra koll på vad den här typen av produkt gör och var du ska borsta på din bronzer. Contouring har däremot inte varit med lika länge i smink-gamet. Det är en produkt många tycker är knepig och därför inte vågar testa. Här kommer en snabb genomgång av båda:

milk makeups bronzer i varma tonen baked
Milk makeups bronzer i varma tonen baked.

1. Bronzer, eller solpuder

Det använder du för att ge huden mer värme och skapa en solkysst lystrig känsla. Därför har också den här typen av produkt ofta en varm ton, många bronzers adderar även skimmer. Det är fint att svepa solpuder över större partier, det ger en härligt somrig look. Sikta in dig på ansiktets höjdpunkter, de ställen där solen träffar huden först och mest - på kindbenen, tinningarna, nästippen, nyckelbenen och hårlinjen.

contouring läggs som skuggor med milk makeups toasted
Contouring läggs som skuggor med milk makeups toasted.

2. Contour

Det är precis som namnet antyder en produkt du ska ha för att ge ansiktet tydligare konturer, en illusion med hjälp av skuggning. Eftersom tanken här är att imitera naturliga skuggor så har contouring-produkter i stort sett alltid en kall ton. De placeras där huden skuggas naturligt och här är det viktigt är du är lite mer precis än när det gäller bronzer. Med en contour rätt placerad kan du verkligen lyfta fram till exempel kindbenen men också skugga bort en lite oskarp käklinje.

Hur gör man med contour och bronzer?

kvinna som borstar på bronzer ovanpå contouring

Att använda bronzer och contouring var för sig fungerar såklart fint. Men om du kombinerar dem kan du verkligen skapa en vacker glow med snyggt djup till ditt ansikte. Det handlar inte om att sminka över, mer om att sminka fram dina fina drag. Med dagens krämiga stift är det dessutom enkelt att få på huden och lätt att tona ihop. Börja med contouring. Dra ett streck där du vill placera produkten och blanda ut med en borste, en makeupsvamp eller med fingrarna. Ett enkelt knep för att se var i ansiktet du ska arbeta är att suga in kinderna. Då ser du snabbt var skuggorna hamnar naturligt. Bra att tänka på här är att inte gå för långt ner mot munnen. Det kan göra att huden ser mer insjunken ut. Nu är det bara att tona tona tona för att få färgen att smälta in i huden för en naturlig finish och sedan toppa med din bronzer för riktigt fin glow.

Annons

Ska jag använda contouring före eller efter foundation?

Det här är en smaksak. Om du gör det före du lägger din foundation så blir ofta effekten mer naturlig. Fördelen med att göra det efteråt är att du ser resultatet direkt. Har du en krämbronzer kan du även ha den före makeup av samma anledning som ovan. Solpuder passar absolut bäst efter.

Kan jag använda contouring som bronzer och tvärtom?

Mest smickrande blir det att göra som beskrivet ovan. Men om du inte vill eller har möjlighet att köpa flera produkter än en eller kanske har lite brådis och inte hittar solpudret så kan du få en fin solig effekt även med en contouring om den inte är alltför kall. Tvärtom går också om just din bronzer har en matt finish med en mer neutral underton.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons