Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför är det bättre att duscha på kvällen än på morgonen

20 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografOlena Yakobchuk
kvinna som duschar
Tycker du om att duscha på kvällen?
Då tackar din kropp dig – det har nämligen flera fördelar att duscha före läggdags, än det första man gör på morgonen.
Här är sex anledningar att bli en kvällsduschare.
Annons
Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschenBrand logo
Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschen

1. Det kan hjälpa dig somna snabbare

Att duscha på kvällen hjälper både kroppen och sinnet att slappna av, och om man tar duschen vid rätt tillfälle på dagen kan det bli lättare att somna på natten. Det optimala är att duscha ungefär 90 minuter innan du går och lägger. På så sätt kommer du kunna somna i snitt tio minuter snabbare än om du duschar tidigare på kvällen, eller på morgonen. Vattnet sänker kroppstemperaturen något, vilket signalerar för kroppen att det är dags att sova.

2. Det är bättre för huden

Att duscha innan man går och lägger sig kan hjälpa till att hålla akne under kontroll. Håret samlar på sig bakterier under dagen, och tillsammans med rester från hårprodukter, kan alla dessa orenheter hamna på örngottet när vi går och lägger oss. Från örngottet hittar bakterierna sedan till ansiktet, där de kan orsaka oren hy.

Annons

Eftersom hyn återhämtar och förnyar sig medan vi sover är det bra att gå och lägga sig med ren och fräsch hud.

3. Det kan hjälpa mot allergier

Om du lider av pollenallergi, eller annan typ av årstidsberoende allergi, så kan det lindra symptomen att duscha på kvällen. När vi är utomhus hamnar allergener, som pollen eller damm, på våra kläder och hud, och om man inte duschar på kvällen så kan dessa partiklar följa med ner i sängen. Genom att byta till en kvällsdusch kan du slippa jobbiga symptom.

Att duscha på kvällen kan lindra pollenallergi.

4. Ditt hår blir mer hälsosamt

Om du duschar på kvällen får håret mer tid att lufttorka naturligt, istället för att du måste föna det för att kunna lämna hemmet. Att lufttorka håret gör att det blir mer glänsande och friskare, eftersom det hjälper till att låsa in fukten i håret. Att föna håret i stress på morgonen kan hjälpa till att skada hårstråna, och göra dem trötta och svaga.

Annons

5. Det hjälper mot överdrivna svettningar

En morgondusch kan kännas som ett bra sätt att fräscha upp sig inför dagens strapatser, men om du har problem med svettningar är det faktiskt bättre att duscha på kvällen. En kall dusch innan läggdags hjälper till att reducera obehagliga nattsvettningar.

6. Det förhindrar muskelkramp

Om du känner att dina muskler är trötta och ömma efter en lång dag på jobbet, så kan det hjälpa med en skön, varm dusch på kvällen. När varmt vatten träffar kroppen så slappnar musklerna av, och det blir också lättare att sova. En varm dusch på kvällen kan också göra att du slipper kramp i benen, något som så många som 60 procent av alla människor drabbas av med jämna mellanrum.

Källa: Brightside.

Annons