TV: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
1:32

Efter reklamen: TV: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

(1:32)

Slå på ljud

Har du någon gång upptäckt ett mörkt och grövre hårstrå som oväntat vuxit sig långt någonstans där det inte hör hemma? Då är du inte ensam. Många får med jämna mellanrum plocka strån från hakan, kinden, tårna eller magen. Att få den här typen av oväntad hårväxt är faktiskt ganska vanligt, och blir ännu vanligare ju äldre man blir.

Mascaran som gör att du ser äldre och tröttare ut

Men vad beror det på? Det finns olika förklaringar. Hittar du ett långt, mörkt hårstrå så kan det handla om en liten genmutation, där en enstaka hårsäck har gått en ny väg.

– Tillväxtfasen i ett hårstrås livscykel bestämmer dess egenskaper, som längd och diameter. När som helst kan en genmutation av en enskild hårsäck, på grund av trauma eller omgivning, göra att man får ett längre och mörkare hår. Och när det väl har muterats så kommer det fortsätta att växa på det sättet, säger dermatologen Angela Love Bookout till New Beauty.

New York-baserade dermatologen Marina Peredo menar att det har andra förklaringar.

– De flesta genmutationer jag är bekant med ansvarar för ökad hårväxt och inte bara ett långt hårstrå. Ett långt strå handlar antagligen om hormonell obalans, säger hon till sajten.

Peredo konstaterar att kvinnor i 40-50 årsåldern ofta upplever att de får hårväxt i områden de inte hade hår på innan, som nedre delen av ansiktet eller kinderna.

– Östrogennivåerna sjunker under klimakteriet, och skapar en obalans mellan östrogen och testosteron, vilket kan få hår att bli mörkare eller längre.

Kändisarnas snyggaste hårförvandlingar under 2021

Så blir du av med oönskade hårväxten

Om du upplever mörka hårstrån som ett problem, hur ska du då gå till väga för att bli av med dem? Att raka kanske är det första infallet, men det är sällan det mest effektiva.

  • Plocka eller epilera. Om man plockar eller epilerar stråna så dras de upp med roten, vilket gör att det tar längre tid för håret att växa ut igen. Även hårborttagningskrämer kan fungera, och är smärtfritt. Dessa krämer kan också göra att håret växer tillbaka ljusare och tunnare än innan.
  • Laser. Fungerar det inte att ta bort hemma, så kan laserbehandling hos dermatolog vara ett alternativ. Lasern tar sönder hårsäcken, och gör att inget kan växa ur den.
  • Uppsök läkare. Upplever du att du generellt är hårigare än vanligt så kan det vara bra att uppsöka en läkare för att slå fast anledningen bakom förändringen. PCOS kan nämligen ge upphov till mer hårväxt.
Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter
0:52

Efter reklamen: Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

(0:52)