Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Därför kan kvinnor få hår på hakan

19 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att som kvinna hitta ett mörkt hårstrå på hakan är inget ovanligt, men något de flesta kanske irriterar sig på.
Det kan finnas många olika anledningar till att de oönskade hårstråna dyker upp – det kan det bero på och så gör du för att bli av med dem!
Annons
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep

Medan skäggväxt är något som mån får hantera dagligen, så vill de flesta kvinnorna helst slippa hår i ansiktet. Men många av oss känner nog igen att helt plötsligt upptäcka ett oönskat hårstrå i ansiktet – ofta på hakan. Men hur kommer det sig att vi får dem egentligen, och kan man göra något åt de irriterande hårstråna?

Att få ett eller ett par mörka hårstrån på hakan är inget ovanligt eller farligt, och kan bero på en lång rad olika saker. Ofta handlar det om genetik – vissa har helt enkelt anlag för att få svarta hårstrån i ansiktet. Om du märkt att din mamma eller mormor har haft sådana hårstrån i ansiktet tidigare, så är det inte förvånande om likadan behåring dyker upp i ditt ansikte.

Men om du plötsligt får mer ansiktsbehåring än du haft innan så kan det bero på att hormonerna i kroppen förändras av olika anledningar. Du kan ha drabbats av en hormonobalans – både för mycket och för lite hormoner av olika slag kan göra att kvinnor får en behåring som är vanligare hos män.

Annons

Det beror hårstråna på – och så blir du av med dem

När kvinnor hamnar i klimakteriet är det också vanligt att man får mer ansiktsbehåring. Efter en viss ålder börjar kvinnor producera mindre östrogen, och det kan resultera i att svarta hårstrån börjar växa fram på hakan. Redan tidigare, vid användning av preventivmedel eller när man är gravid, kan man också märka samma effekt.

Kraftigare ansiktsbehåring kan dock också vara ett tecken på att man har PCOS, så är du orolig över att du plötsligt får fler svarta hårstrån i ansiktet kan du alltid söka dig till läkare på vårdcentralen för att få mer information.

Om du nu har irriterande ansiktsbehåring, vad kan du göra? De flesta får bara några strån i månaden på sin höjd, och då är det oftast lättast att bara noppa bort dem med en pincett. Annars finns såklart alternativ som att bleka håret eller vaxa bort det om du inte är bekväm med att ha det kvar. Mer envisa strån går också att få bort med laserborttagning.

Annons