Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Därför ska du ha BHA-syra i din rutin

11 nov, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografsound on/pexels
leende kvinna som trycker in kinderna med fingrarna
Mirakelmolekylen är både pormasken och plitans värsta fiende.
Annons
Se 5 billiga knep för vackert hårBrand logo
Se 5 billiga knep för vackert hår

Salicylsyra är något de flesta förknippar med huvudvärkstabletter. Men visste du att det är en av de bästa aktiva ingredienserna som du kan hitta i hudvård? Anledningen är att den ger riktigt fina effekter på porer och plitor utan att irritera. Den går ner i huden och löser upp talg men kan också dämpa inflammationer. Ansiktsvatten med BHA är toppen för dig som vill hålla kvisslor borta från käklinjen eller lätt får pormaskar även om du passerat tonåren för länge sedan.

Salicylsyra ingår i familjen BHA-syror, en förkortning av beta hydroxy acid. Den finns i en hel del produkter men en av de mest kända är ansiktsvatten med BHA. Det är inget nytt. Paula's Choice lanserade sin Skin Perfecting 2 % BHA Liquid Exfoliant redan för mer än 20 år sedan och den har varit märkets stora stjärna sedan dess. Av någon anledning har det inte funnits så många utmanare fram tills nu. Men den här hösten har de börjat trillat in i en strid ström. Roligt är att man gjort moderna versioner där man tagit nya rön och uppdaterat med nya spännande ingredienser för att du ska få ytterligare fina effekter av din BHA-toner. Här är tre vi fastnat extra för.

Fuktboostande BHA-toner

bha-toner från emma s

I det här lätta och behagliga ansiktsvattnet kombineras salicylsyra med naturligt pilbladsextrakt som också har liknade egenskaper. Man har även tillsatt propandiol för att hålla huden mjuk. Det känns också när du applicerat det. Hudens yta blir härligt len direkt. Därför passar denna väldigt bra om du har en lite torrare mogen hy.

Annons

Treatment 2 % BHA Toner från Emma S. kostar 329 kr/150 ml och den finns här (reklamlänk).

Lugnande BHA-toner

bha-toner från medik8

Här får du ett högteknologiskt ansiktsvatten med inkapslad BHA-syra och högt pH-värde vilket gör att den även passar dig med känslig hy. Vi älskar också den smarta designen på flaskan där du bara behöver pressa din bomullspad mot toppen för att få upp lagom mängd. Här finns också aloe vera som lugnar och extrakt från sake som hjälper till att stärka barriären. När du svept tonern över huden känns huden mjuk men formulan försvinner och lämnar ingen hinna.

Press & Clear Exfoliating 2 % BHA Tonic från Medik8 kostar 525 kr/150 ml och du hittar den här (reklamlänk).

Syraspetsad BHA-toner

bha-toner från maggie by kakan

Vill du jobba på porer, plitor och pigmenteringar är den här fina nyheten toppen. Förutom 2 % BHA finns det ytterligare en syra i formulan, närmare bestämt tranexamsyra som motverkar ojämn hudton. Det oparfymerade ansiktsvattnet har även lugnande och dämpande effekt på rodnader tack vare allantoin och betaglukan samt återfuktar med hjälp av propandiol och glycerin.

Annons

BHA Toner från Maggie by Kakan kostar 460 kr/150 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Så använder du ansiktsvatten med BHA

Det fina med en BHA-toner är att du enkelt sveper den över huden efter rengöring och behöver inte sedan skölja av. Du lämnar den kvar på huden och fortsätter med övriga rutinen som vanligt. Om du inte har behov av det så behöver du absolut inte applicera den i hela ansiktet. Använd den mer som en lokal hjälp. Som alltid är det bra att testa på en liten hudfläck först innan du sätter igång och använder produkter. Vänta 24 timmar för att se om du reagerar. Har du en lite känsligare hy som inte är så van vid syror är det också bra att börja med ett par gånger i veckan för att gradvis öka på till en gång om dagen.

Annons