Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Skönhetsredaktören guidar: Så väljer du rätt läppstift

10 nov, 2022 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Kvinna som putar med läpparna.
Svårt att hitta rätt i läppstiftsdjungeln? Få saker piggar upp så som en snygg färg på läpparna, men det kan bli förvirrande med alla olika effekter, former och färger att välja mellan. Här är guiden till bästa läppstiften just nu – plus de smarta knepen som får färgen att hålla.
Annons
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep

Läppstift är den perfekta accessoaren, som går snabbt att få på och som både kan komplettera och lyfta en look. Med mer vårdande innehåll i stiften är de flesta dessutom en dröm att bära i dag.

Det knepiga kommer när du ska välja. Det finns så många fina, härliga och sköna läppstift, i regnbågens alla färger och med alla möjliga olika effekter. Flera märken har dessutom lanserat hållbara alternativ med refillmöjlighet där designen på hylsan getts extra omsorg. De kan kosta en slant extra men finns å andra kvar länge.

Så hur ska man tänka när man står där framför läppstiftshyllan? Mitt tips är att du kan behöva flera varianter, som en liten läppstiftsgarderob. Då kan du välja läppstift efter både tillfälle och humör.

Kvinna med rödmålade läppar.
Kvinna med rödmålade läppar.

Längtar jag efter något mjukt och nedtonat går jag på den mer neutrala skalan, vill jag pigga på mig och få mer energi får det bli mer knalligt. Vilken effekt det ska ha beror på dagens agenda men också makeupen i övrigt. Ett rosa läppstift fungerar lika fint till jeans och t-shirt som till en svart långklänning men looken får mer galakänsla om ytan är elegant matt. Ett krämigt läppstift i en neutral ton är perfekt för att ge struktur till en no makeup makeup-look, byt till en glossigare finish och det blir ett lyxigt komplement till mörkt sotade ögon.

Annons

Här är mina favoriter att klä läpparna i just nu.

Krämig finish

I den här klassiska kategorin hittar du de allra mest vårdande produkterna och tack vare ny teknik sitter dessa bättre än någonsin. Många har även ingredienser som gör ytan jämnare och slätare. De är en dröm att svepa över läpparna och som bonus får du snabbt en fylligare läpplook.

Det senaste är slimmade stift med smart utformad topp som underlättar appliceringen. Vill du ha ett perfekt resultat kombinerar du med läppenna, önskar du en mer modern look är det fint att mjuka upp konturen en aning så den blir mer diffus. Lättast fixar du det med fingertoppen.

Lip Power från Giorgio Armani.
Lip Power från Giorgio Armani.

Lip Power från Giorgio Armani har ett stort urval av rika, djupa och vackra färger. Mixen av pigment och lätta oljor ger elegant satin-finish som sitter otroligt bra och den smarta formen följer läpparnas kurvor och konturer perfekt. Det finns 33 färger, 6 är tillfälliga. Ca 410 kr.

Love Me Lipstick från MAC Cosmetics.
Love Me Lipstick från MAC Cosmetics.

Med Love Me Lipstick från MAC Cosmetics kan du nästan glömma att du målat läpparna, så luftigt lätt är formulan. I det silkiga stiftet finns lätta oljor, fina vaxer och pigment som ger en tunn jämn film och har egenskapen att nötas helt jämnt över läpparna. Finns i 20 färger, ca 255 kr.

Rouge a Lèvres Satin från Gucci.
Rouge a Lèvres Satin från Gucci.

Lyxigt krämig på klassiskt vis är Rouge a Lèvres Satin från Gucci i sirligt dekorerad guldhylsa med vintagekänsla. Den välkomponerade formulan täcker dina läppar med intensiv färg och sitter i timmar samtidigt som den är utslätande och mjukgörande. Finns i 36 färger, ca 435 kr.

Annons

Matt effekt

Älskar du wow-effekten från ett matt läppstift men har svårt för känslan? Utvecklingen har verkligen tagit rejäla kliv de senaste åren och dagens matta läppstift är betydligt mer behagliga än tidigare. De har mjukgörande effekter och är mer jämna i pigmenten. Det finns dessutom grader av matt finish att välja mellan, från djup lädereffekt till semimatta varianter. För bäst resultat är det viktigt att läpparna är exfolierade och återfuktade innan du börjar måla.

Color Riche Intense Volume Matte från L’Oréal Paris.
Color Riche Intense Volume Matte från L’Oréal Paris.

Color Riche Intense Volume Matte från L’Oréal Paris ger snyggt puderlik finish utan att kännas torr. Du får härligt rika och lysande pigment i lättmålat smalt stiftt och färgen sitter som skräddarsydd. För att bevara mjukheten finns här arganolja och hyaluronsyra. Finns i 12 färger, ca 149 kr.

Soft Matte Longwear Lip Cream från Butter London.
Soft Matte Longwear Lip Cream från Butter London.

Soft Matte Longwear Lip Cream från Butter London är lent flytande läppstift som lyckas med att både vara matt och lysa i färgerna. Det är enkelt att svänga till en snygg skarp kontur och känslan på läpparna är mycket lätt. Finns i 4 färger, ca 279 kr.

Le Rouge Interdit Intense Silk från Givenchy.
Le Rouge Interdit Intense Silk från Givenchy.

Le Rouge Interdit Intense Silk från Givenchy har heltäckande formula med halvmatt sidenlik finish men är trots det lätt på läpparna. Den sköna känslan fås från fuktbindande hyaluronsyra och extrakt från parakrasse. Stiftet är refill och läderfodralet kan bytas mot andra varianter. Finns i 25 färger. Ca 415 kr.

Annons

Glansig look

Den här kategorin är det mest lättburna och har ofta skönt mjukgörande effekt. De moderna varianterna är betydligt bättre på att hålla sig innanför konturen än förr tack vare smart gelteknologi. Här finns också ett mycket större utbud av färger än tidigare. Vill du få en mer elegant finish? Använd läppenna. Om du tycker det blir för skarpt är tricket att vinkla pennan en aning när du målar.

YSL:s Rouge pur Couture The Bold.
YSL:s Rouge pur Couture The Bold.

Len glans utan att det blir kladdigt får du med YSL:s nya Rouge pur Couture The Bold som trots skönt tunn formula täcker fort, du behöver bara dra på ett enda lager för att få den effekten. Finns i 12 färger, ca 400 kr.

Fantastick från LH Cosmetics.
Fantastick från LH Cosmetics.

Fantastick är namnet på LH Cosmetics prisbelönta läppfärg med ljuvlig gelformula. Du får fukt, solskydd, utjämnande effekt, mjuk glans och smickrande färg där även de mörkare nyanserna gifter sig snyggt med den egna läppfärgen tack vare viss transparens. Finns i 9 färger, ca 229 kr.

Dior Addict Shine Lipstick.
Dior Addict Shine Lipstick.

Dior Addict Shine Lipstick bjuder på vackert klara pigment ihop med fuktig glans och skön gel-lik formula. Den består till stor del av naturliga och välgörande ingredienser, hylsan är påfyllbar och förutom elegant svart finns andra roliga fodral att byta med. Finns i 40 färger, ca 440 kr.

Annons

Välj färg efter hudton

Vill du satsa på något som lyfter fram din hudton på bästa sätt? Gå för en underton som matchar din egen, det vill säga har du kall underton i huden, välj en nyans på läppstift som också har det och vice versa.

5 tips för snygg läpplook

1. Många tycker att rött läppstift ser härligt ut men helst på andra. Är man inte van blir känslan lätt att läpparna tar över looken. Drömmer du om att kunna bära upp en röd läpp men känner dig obekväm finns ett bra knep att testa. Börja att måla läpparna när du bara ska vara hemma. Precis som med en ny frisyr eller ett par nya skor kan det behövas några gånger för att vänja sig.

2. Upplever du att täckande läppstift blir för kompakt? Välj en variant som är lätt transparent. Det ger färg men låter samtidigt din egen läppton lysa igenom. Då gifter sig färgerna och resultatet känns mer naturligt och mjukt mot din hud.

3. För att få läppstiftet att sitta bättre och nötas bort jämnt är det toppen att grunda med läppenna i samma färg över hela läpparna. Sedan penslar du på ditt läppstift över och kan lätt bättra på under dagen utan att du behöver spegel.

Kvinna som sätter på sig läppstift.
Kvinna som sätter på sig läppstift.

4. Svårt att få läppstift att hålla sig till konturen? Investera i en transparent läppenna som du målar utanför konturen. Det ger en osynlig mur som håller läppstiftet på rätt sida.

5. Vill du ha en riktigt skarp kontur? Det kan du få med matta läppstift. Gillar du inte riktigt matt finish kan du ändå utnyttja den här egenskapen. Måla ett matt flytande läppstift runt konturen, pudra, läska av och applicera sedan ditt krämiga läppstift i samma färg ovanpå.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons