Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Billiga hårknepet: Här är budgetprylen som kan ge dig tjockare hår

29 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografUnsplash
Drömmer du om ett tjockt och friskt hår? Då ska du spana in den här billiga hårprylen!
Experter menar att den kan främja hårväxten – och bidra till att håret blir både spänstigare och glansigare.
Annons
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör

Generellt är vi ganska bra på att ta hand om våra hår och vi lägger mycket pengar på olika produkter och behandlingar, för att förbättra hårets kvalitet: så som schampo, balsam, inpackningar och håroljor.

Men på samma sätt som vi lägger fokus på håret, tenderar vi att glömma bort något som är minst lika viktigt: nämligen hårbotten.

Vår hårbotten är känslig och eftersom den täcks av hår, så tänker vi sällan på att den finns där och också är i behov av lite kärlek. Out of sight out of mind, som man brukar säga.

Faktum är dock att att det kan ha stora fördelar att ta hand om skalpen. Bland annat kan en hårbottenmassage med en så kallad skalpborste faktiskt vara nyckeln till det där tjocka och friska hår du alltid önskat dig. Här förklarar vi varför!

Annons

Vad är en skalpmassage?

Vår hårbotten är en förlängning av hyn i ansiktet och precis på samma sätt som vi ger oss själva en välbehövlig ansiktsmask med jämna mellanrum, behöver skalpen också samma uppmärksamhet.

– En hårbottenbehandling hjälper till att tvätta bort det värst överskottet av smuts som ansamlas, så som döda hudceller, talg och rester från hårprodukter [exempelvis hårspray eller torrschampo reds. anm.], säger Sophia Emmanuel, certifierad trikolog och licenserad kosmetolog i New York till livsstilssajten RealSimple.

Vidare förklarar hon att en hårbottenbehandling kan innehålla en så kallad skalpborste som även hjälper till att omfördela hårets egna oljor.

Hon poängterar också att det finns olika typer av behandlingar för att behandla olika hårbottenproblem, så som extrem talgproduktion, torrhet, irritation eller till och med akne.

hårbotten kliar anledning
Om du ofta kliar dig i håret, kan det vara ett tecken på att din hårbotten behöver lite extra vård.

4 fördelar med att använda en skalpborste i hårbotten

Men vad är då fördelarna med att rikta fokus mot hårbotten? Och hur hjälper det håret? Jo, faktum är att det finns många fördelar som kan ha stor effekt på hårets välmående.

Annons

Här är fyra nämnvärda anledningar till varför du bör introducera en skalpborste i din hårrutin:

1. Reducera irritation och lugna huden

En irriterad hårbotten kan ge upphov till en del obehag och det kan kännas som om du går runt och kliar dig i håret hela tiden. I extremfall kan man även uppleva viss smärta.

– För de som lider av mjäll så kan en skalpmassage med inpackning faktiskt hjälpa till att återfukta hårbotten och eliminera allt från flagor, till klåda och irritation, säger Jessie Cheung, läkare och certifierad dermatolog i Chicago och New York, till sajten.

2. Främja hårväxt

En hårbotten som mår bra kan ha en positiv effekt på hårväxten, eftersom det hjälper till att städa bort ”skräp” som kan hämma hårsäckarnas aktivitet.

3. Boosta hårets glans och spänst

Hårbotten producerar naturliga oljor med hjälp av talgkörtlar, precis som vår hud i ansiktet gör. När man unnar hårbotten en skalpmassage då och då hjälper man till att balansera produktionen, så att ditt hår blir glansigt och spänstigt.

Annons

När du har för lite oljor i hårbotten känns håret torrt och livlöst, på samma sätt som för mycket håroljor kan få håret att kännas flottigt.

4. Minska stress

Sist men inte minst kan en skalpmassage hjälpa till med att reducera spänningar, så att du känner dig mindre stressad. Reducering av stress kan i sin tur ha en positiv effekt på både hud och hår, och såklart din hälsa i stort.

Skalpborste hårbotten duschen
Det finns många fördelar med att massera hårbotten med en så kallad skalpborste, exempelvis varannan gång du duschar.

Så gör du enkelt skalpmassage hemma

Det bästa av allt är att det inte krävs så mycket av dig – varken tid eller pengar – för att addera en hårbottenbehandling i din vardagliga rutin, exempelvis 1 gång i veckan när du duschar.

Avskräcks inte av ordet behandling, det är faktiskt superenkelt!

Allt du behöver:

  • En skalpborste (för bästa resultat, du kan även använda en vanlig borste eller fingrarna)
  • Din vanliga inpackning
skalpborste tangle teezer
Tangle Teezer Scalp Exfoliator & Massager Onyx Black – finns att köpa här för 165 kronor.

Så här gör du:

  1. Tvätta håret med schampo som vanligt.
  2. Applicera en vårdande produkt i håret. Förslagsvis en inpackning anpassad till din hårtyp.
  3. Borsta hårbotten med en skalpborste så att du arbetar in produkten ordentligt och stimulerar hårbotten. Det finns många billiga skalpborstar på marknaden (se ovan).
  4. För bäst resultat rekommenderas att du borstar i 5 minuter.
  5. Skölj ur inpackningen noggrant.
  6. Klar!
Annons