Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Du har förmodligen använt vanliga skönhetsprodukten på fel sätt - så gör du

27 sep, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografcottonbro samt andrea piacquadio, båda pexels
kvinna med lockigt hår som ska göra rent ansiktet
Misstaget nästan alla gör med den populära rengöringen kan irritera din hud
Annons
Video: Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskuggaBrand logo
Video: Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskugga

Micellärvatten är en av de populäraste skönhetsprodukterna i modern tid. Det är inte heller konstigt med tanke på hur enkelt det gör rengöringen. Häll lite på en bomullstuss, svep över huden och smink och smuts följer med. Du behöver inte ens tillsätta vatten. Eller behöver du kanske det?

Vad är micellärvatten?

Den här hyllade rengöringsfavoriten består av just miceller, en slags molekyler som drar till sig fett och smuts. Tack vare den lätta vattenlika konsistensen känns det också fräscht på huden, som att den faktiskt blir återfuktad. Många moderna micellärer är också boostade med vårdande ingredienser.

Därför använder de flesta micellärvatten fel

kvinna som tar bort makeup och har handduksturban på huvudet

Micellärvatten har marknadsförts som den enkla rengöring för dig som vill att det ska gå snabbt, har känslig hy och/eller inte har tillgång till vatten. Och kanske just för att det förts fram som en så enkel och snabb rengöringslösning så finns det en detalj många missar. Det är faktiskt många som använder micellärvatten fel.

Annons

Så ska du använda micellärvatten

Nästan alla instruktioner gällande micellärvatten går ut på att du inte behöver skölja av det utan kan låta rengöringen sitta kvar på huden. Det är inte helt sant. Förutom att det kan ge dig pormaskar och finnar så kan det också leda till att din hud blir känsligare. Micellärvatten är inte det samma som vatten och formulan lämnar både rester av sig själv på hudens yta samt spår av makeup, smuts och olja. Pröva att skölja av med vatten så kommer du känna att det är likt en oljig hinna som släpper från huden. Om du lämnar detta kvar gör det dessutom att hudvården som du applicerar ovanpå inte kommer att kunna tas upp apå bästa sätt. Fråga en hudterapeut och hen kommer himla med ögonen åt fenomenet att inte skölja av huden när man använt micellärvatten. När de använder micellärvatten följer de allra flesta upp med en vattenlöslig rengöring för att verkligen få huden helt ren, fräsch och redo för serum osv.

Annons

Micellärvattnets fördelar

Med det sagt så finns det ändå positiva egenskaper med micellärvatten. Har du känslig hud så behöver du inte använda lika mycket vatten som med en traditionell rengöring. Och har du inte tillgång till vatten för tillfället är det betydligt bättre att göra rent ansiktet med ett micellärvatten än att inte tvätta huden alls, t ex om du är på landet eller på resa. Det är också att föredra framför rengöringsservetter som bara vispar runt smink och smuts på ytan. Välj gärna ett parfymfritt som också tillför återfuktande och lugnande ingredienser.

Bästa micellärvattnet

nytt micellärvatten från emma s

En härlig nyhet är Cleansing Micellar Water från Emma S. som har en riktigt fräsch och oparfymerad formula med aloe vera och hyaluronsyra. Det kostar 179 kr/250 ml och du hittar det här.

micellär rengöring från filorga

En gammal favorit på rengöringshyllan är Filorgas hyllade Micellar Solution som är extra skön till en torrare hy då den bl a innehåller den fuktbindande sockermolekylen rhamnose men också ingredienser som stimulerar den naturliga produktionen av hyaluronsyra och mjukgörande propanediol. Även denna är fri från parfym. Den kostar 255 kr/400 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Se också: Fem favoriter från Femina – franska skönhetsknepBrand logo
Se också: Fem favoriter från Femina – franska skönhetsknep
Annons