Därför är risvatten bra för håret.
10 kändisars hårförvandlingar vi minns
1:09

Efter reklamen: 10 kändisars hårförvandlingar vi minns

(1:09)

Slå på ljud

I Asien har kvinnor tvättat håret med risvatten i flera århundraden för att få långt och glansigt hår, och nu har även resten av världen insett fördelarna med hårkuren.

Men varför är det bra, och hur gör man? Vi reder ut alla frågor!

Det är risvatten – och därför är det bra

Risvatten är inget mer komplicerat än vatten som man har haft ris i. När riset kokar tar vattnet del av alla nyttigheter i riskornen – risvatten är fullproppat med mineraler, B- och E-vitamin, mängder av antioxidanter samt aminosyror. Allt detta är saker som håret mår bra av.

Risvatten påverkar håret på många sätt:

  • Håret blir mer elastiskt
  • Det tillför glans
  • Trassligt hår blir lenare
  • Håret växer bättre
  • Håret blir starkare och skadas inte lika lätt
  • Lockar blir mer definierade om man har lockigt hår

Därför ska du inte torka ansiktet med en handduk – det här kan hända

Så gör du för att få till en lyckad risvattenkur i håret

Att använda sig av risvatten i håret kan liknas vid vilken hårmask som helst, bara att det är mycket billigare, men kan ta lite tid att sätta i ordning.

Spola en deciliter okokt ris i vatten och lägg det sedan i en skål som du fyller på med en halv liter vatten. Låt riset dra i vattnet i drygt 30 minuter, innan du silar bort riset och bara behåller vattnet i en annan skål.

När det är gjort kan du hoppa in i duschen och tvätta håret som vanligt med schampot du brukar använda. När håret är rent häller du risvatten över hela håret och masserar in det i hårbotten, och låter det dra i 20 minuter. Under tiden kan du kanske lägga en ansiktsmask, raka benen eller göra något annat ompysslande för kroppen!

Efter 20 minuter sköljer du ur håret med varmt vatten. Avsluta sedan processen med balsam för att låsa in alla nyttigheter i håret.

Lycka till!

Åtta saker som får dig att se äldre ut än du känner dig

Mest läst