Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så undviker du frissigt hår - 6 knep som fungerar

17 okt, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografpixabay/pexels
blond kvinna med mössa, rött läppstift och torra toppar
Vi hjälper dig att ta kontrollen över flygiga och bångstyriga strån.
Annons
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lysternBrand logo
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lystern

Blir håret alltid extra frissigt när temperaturen sjunker? Precis som huden förlorar håret lätt fukt när det är kallt ute och varmt inne och just dålig fukthalt i stråna är den vanligaste anledningen till att håret blir statiskt, fjällskiktet reser på sig och frisyren ser mer rufsig ut. Alla med lockigt hår för en ständig kamp mot frisset för att det är naturligt mer fuktfattigt men även ett tunnare och finare hår får det svårt att ligga slätt och glansigt med väderväxlingen. Här finns dock flera knep att testa och de fungerar på alla typer av hår.

1. Tvätt-tricket

Många använder schampo på ett lite för livligt sätt. Visst är det härligt att löddra upp ordentligt och verkligen massera hår och hårbotten. Men du behöver inte applicera schampo i hela håret för att det ska bli rent. Blöt håret och koncentrera dig på att löddra upp ditt schampo på hjässan. När du sedan sköljer ur det så kommer resten av håret också bli rent på köpet. På så sätt sliter du inte så mycket på längderna och river inte upp fjällskiktet mer än nödvändigt.

Annons

2. Kalla knepet

Förutom att inte ha så varmt vatten när du duschar är det alltid bra att skölja håret med kallt vatten det sista du gör. Det kan låta som självplågeri men gör så att fjällskiktet sluter sig och håret får en mycket finare glans.

3. Lås in fukten

fuktgivande leave-in från l'oreal paris

Om det finns en sak som är bra för att förebygga friss så är det fukt och det kan komma från återfuktande schampo, fuktgivande balsam eller leave in-produkter som. Just det sista är speciellt bra eftersom du låser in fukten när du använder det. Den senaste tiden har det dykt upp en hel del produkter på hårvårdshyllan som innehåller hyaluronsyra. Det är goda nyheter då den här ingrediensen inte bara binder fukt utan också har utslätande effekt. Relativt ny är L'Oréal Paris plånboksvänliga serie Hyaluron Plump.

Annons

Elvital Hyaluron Plump Leave-In Spray kostar 88 kr/150 ml och den finns här (reklamlänk).

4. Investera i bra verktyg

lockstyler från björn axen

Har du en gammal fön eller kanske en styler som hängt med länge? Idag gör man varma verktyg med ny teknologi som är snällare mot håret. Det kan t ex vara en fön som får luften att strömma på ett speciellt sätt, som Dysons Supersonic med sin Coanda-effekt, eller stylers med keramisk yta som ger en slätare och finare finish. Det senare hittar du hos Björn Axén vars Ultimate Experience även använder kall luft för att ge mer skonsammare lockjobb med spänstigare finish.

Ultimate Experience Curler från Björn Axén kostar 1789 kr och du hittar den här. (reklamlänk)

5. Satsa på siden

mössa med sidenfoder från urban hair

Det är inte bara din yllemössa som kan göra håret statiskt. Även örngott i bomull ger mer frissigt hår. Anledningen är att bomull drar ut fukt ur stråna (och huden). Bädda hellre med en variant i siden. Vill du göra en insats mot frisset även i mössvalet finns smarta Silk Lined Beanie från Urban Hair där insidan är klädd med siden.

Silk Lined Beanie från Urban Hair finns i flera färger. Den kostar 479 kr och du hittar den här.

6. Snabbfixet

På stan och upptäcker att stråna står som en gloria runt huvudet och topparna flyger som loppor? Ta en liten liten klick med handkräm, massera ut över handflatorna och dra dem över håret. Det samlar ihop håret och får frisset att lugna sig.

Annons