Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför försvinner sminket under dagen - så får du det att sitta som berget

09 okt, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografmoose photos, evg kowalievska samt dominika roseclay, alla pexels
kvinna som ser ut att tvivla
Om det känns som makeupen försvinner mystiskt efter bara några timmar ska du testa de här tipsen.
Annons
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför höstenBrand logo
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten

Du stod framför spegeln en bra stund för att få till en snygg makeup. Du såg att den var där. Men bara några timmar efter att du klivit ut genom dörren så har basen blivit fläckig, ögonskuggan lagt sig i veck och rouget som lystes så fint på kinderna syns inte ett spår av. Känner du igen dig? Du är verkligen inte ensam. Att sminket mystiskt går upp i rök under dagen är inte något ovanligt problem. Det positiva är att det finns en hel del du kan göra för att undvika det. Första steget är dock att identifiera varför det händer. Här finns framför allt fem anledningar till att makeupen inte sitter kvar i ansiktet trots att du varit noga när du lagt den.

1. Du lägger på för mycket makeup

Ibland kan man i sin iver att lägga en riktigt snygg look råka ladda på med lite för mycket makeup. Då är risken stor att de olika tjocka lagren aldrig fäster utan istället börjar glida runt. Effekten blir ofta en fläckig look.

Annons

Lösning: Pröva att lägga mycket tunt av produkterna istället, arbeta in ordenligt och addera sedan lite mer i taget om det behövs. En bra hjälp här är att använda en fuktad makeupsvamp. Istället för vatten kan du dessutom fukta svampen med settings spray så fixeras basen ytterligare. Det fungerar både för foundation och för rouge i krämform.

2. Du väljer fel typ av produkter

Precis som hudvård gäller det att välja makeupprodukter som passar din hudtyp.

Lösning: Har du torr hy är det troligare att en återfuktande foundation sitter mycket bättre och snyggare än en oljefri med matt finish. Och tvärtom. Här är rätt typ av primer också till mycket stor hjälp, även den behöver väljas efter din huds behov.

3. Du har en mycket torr hy

Om huden inte är ordentligt återfuktad får ditt smink svårt att fästa och problemet förvärras om du inte har peelat med jämna mellanrum. Döda hudceller på ytan som huden vill bli av med lossnar och tar med sig makeupen.

Annons

Lösning: Pröva att peela med ett milt exfolierande pulver ett par gånger i veckan och kör gärna en djupt återfuktande nattmask innan du hoppar i säng. Använder du inte fuktserum eller fuktbindande hudolja idag så är det definitivt ett tips som gör skillnad.

4. Din hy är oljig

Har du en fetare hudtyp är grunden otroligt viktig för att få makeup att sitta och sitta snyggt. Om du inte är noga med val av produkter, både när det gäller hudvård och makeup, så är det lätt att foundation, rouge, skuggor och pennor bara glider runt på ytan.

Lösning: Välj en mild rengöring som inte har uttorkande effekt, det är kontraproduktivt och kan få huden att börja producera mer serum. Investera gärna i ett balanserande serum och en mattande primer. Försök sedan att inte ladda på för mycket produkt ovanpå men fäst basen med löst puder. En speciell primer på ögonlocken kommer också göra att ögonmakeupen sitter mycket bättre. Du slipper att skuggorna glider runt men också att mascara löses upp och ger svarta fläckar runt kring ögonen.

kvinna med glasögon som håller handen i pannan

5. Du pillar dig omedvetet i ansiktet

Brukar du luta hakan i händerna när du tittar på din skärm? Eller är du kanske som jag en sådan som trycker handflatorna över ansiktet när du behöver klura ut något knivigt på jobbet? Att ständigt pilla med fingrarna på huden löser upp sminket.

Lösning: Detta är inget du kan lösa med en primer ett settingspray men att du blir medveten om beteendet brukar faktiskt hjälpa. Och om makeupen behöver fräschas upp och smältas ihop igen, då är en lätt dusch med setting spray ett smart sätt att fixa det.

Annons