Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför ska du inte duscha för ofta

17 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Är du en sådan som älskar att duscha, och gärna hoppar under vattenstrålarna både efter morgonens träningspass och innan du går och lägger dig?
Då är det dags att tänka om – att duscha för ofta kommer nämligen med många nackdelar.
Här är fem anledningar till att dra ned på duschandet.
Annons
Därför ska du duscha kallt året runtBrand logo
Därför ska du duscha kallt året runt

Håret blir flottigare

Nytvättat hår både ser och känns bra, men att schamponera håret för ofta gör faktiskt att håret blir flottigare i längden. Att tvätta håret torkar ut hår och hårbotten, och gör i längden att hårbotten kompenserar med att bilda mer oljor. Ju mer du duschar och blöter håret, desto fetare hårbotten får du – något som kan leda till en ond cirkel av duchande, där du duschar oftare för att tvätta det feta håret.

Huden blir torr

Precis som schampo torkar ut hårbotten kan huden bli torr av för mycket duschkräm och vatten. Att tvätta kroppen för ofta gör att man tar bort hudens naturliga oljor, som gör att huden håller sig ung och elastisk längre, och lämnar en med torr och kliande hud. En del dermatologer rekommenderar att man duschar så sällan som 2-3 gånger i veckan av den här anledningen.

Annons

Du kan få mer mjäll

Märker du att du har lättare att få mjäll än tidigare? Då kan det vara värt att testa att dra ner på duschandet. Att tvätta håret för ofta lämnar skalpen irriterad och kliande, och kan trigga mjäll. I längden kan det också leda till ökat håravfall.

Huden kan bli känsligare

Långa varma duschar känns som ett bra sätt att tvätta bort alla bakterier från dagens bestyr, men faktum är att lite orenheter är bra för immunsystemet och hjälper kroppen att slåss mot virus. För frekvent duschande stör hudens naturliga mikrobiom, och kan lämna den irriterad och röd.

Håret blir trassligare

Tvättar du håret varje dag så kommer risken vara större att håret blir torrt, skört och lättare går av. När hår är slitet blir det också lättare tovigt, och blir svårare att borsta ut och styla.

Källa: Brightside.

Annons