Därför ska du inte lämna rakhyveln i duschen

Inte nog med att de flesta av oss låter det dröja alldeles för länge innan vi byter rakhyvel, många låter den ligga i duschen i veckovis, ibland till och med på golvet. Känner du dig träffad? Då kommer du sluta med det efter att ha läst den här artikeln.

När du rakar dig samlar rakbladen in död hud mixad med smuts och bakterier. Varma fuktiga ställen är den optimala miljön för bakterier att frodas på – alltså kommer rakhyvlar som ligger kvar i duschen att bli fulla av bakterier. Exempelvis stafylokocker som kan orsaka otrevliga och smärtsamma infektioner och framförallt på en rakhyvel känns det olägligt att att ha en riklig bakteriehärd.

Vid varje rakning gör du nämligen små mikroskopiska skärsår (och ibland lite större missar…) i huden, vilket är det perfekta tillfället för bakterier att ta sig in i din kropp. I värsta fall kan du behöva antibiotika. Om du brukar få röda utslag efter rakning så beror det troligtvis på att din hyvel är full med bakterier.

Rakhyveln kan också börja rosta av fukten, och en rostig rakhyvel vill man ju inte gärna raka sig med. Byter du för sällan blir rakhyveln dessutom slö, vilket också kan orsaka inåtväxande hårstrån som förutom att ge ömma bölder också det kan leda till att bakterier tar sig in i kroppen.

Så sköter du din rakhyvel på rätt sätt

  • Lämna inte rakhyveln inne i duschen, ta ut den och torka den torr mellan användningarna. Alternativt häng upp den på väggen i en sugkoppshållare, något som finns till de flesta märken.
  • Spreja lite alkohol på rakhyveln för att hålla den ren och fri från bakterier. 
  • Använd inte rakhyveln för många gånger. Efter fem till sju användningar är det dags att byta hyvel eller blad. Ett annat knep för att veta när det är dags att byta rakhyvel är att hålla koll på den färgade listen på hyveln. När den är helt borta är det dags för en ny.
  • Dela inte rakhyvel med andra. Om du skär dig blir finns risk för blodsmittor som kan finnas kvar på rakbladen fast de inte syns.

Läs även:

7 vanliga misstag vi gör när vi rakar oss

Fixa bikinilinjen utan att raka dig

5 vanliga misstag när du tvättar håret

Mest läst